Čtyři roky vězení za nehodu čekají bývalého starostu Tečovic

Zlín  - Někdejší starosta Tečovic na Zlínsku Josef Pospíšil neuspěl u Krajského soudu s odvoláním a půjde za zavinění tragické nehody na čtyři roky do vězení. Zhruba před rokem srazil padesátiletý Pospíšil ve vysoké rychlosti dvě ženy ve Zlíně-Lhotce. První po převozu do nemocnice zemřela, druhá utrpěla těžká zranění s doživotními následky.

Okresní soud muže v červenci odsoudil za ublížení na zdraví a maření výkonu úředního rozhodnutí na čtyři roky. Také mu na osm let zakázal řídit. Dnes senát zlínské pobočky Krajského soudu v Brně zamítl jeho odvolání. Rozsudek je pravomocný a napadnout jej jde již jen dovoláním k Nejvyššímu soudu. Pospíšilovi přitom hrozil pětiletý trest.

Podle soudu neměl s ohledem na to, že bral prášky a necítil se být v pořádku, usedat za volant. Pospíšil měl navíc v době nehody až do roku 2010 zákaz řízení motorových vozidel za jízdu v opilosti. „Dal tak jasně najevo, že nehodlá respektovat rozhodnutí soudu,“ odůvodnila výnos předsedkyně senátu Marie Káňová.

Soud také zdůraznil, že při tragické události projížděl Pospíšil obcí téměř osmdesátikilometrovou rychlostí. Podle svědků byl navíc při nehodě silně opilý. Po nehodě ale odmítl dechovou zkoušku i lékařské vyšetření. Učinil tak prý z obavy, že nadýchá poté, co si ráno dal jednu velkou štamprli slivovice.

Vydáno pod