Prioritou Pospíšila pro české předsednictví je elektronizace justice

Praha - Prioritou ministerstva spravedlnosti v období českého předsednictví v Evropské unii bude elektronizace justice a propojení internetových systémů jednotlivých evropských států. Do konce tohoto roku by měl vzniknout insolvenční rejstřík společný devíti zemím. Česká republika se bude v první polovině příštího roku snažit, aby do něj vstoupilo co nejvíce dalších států. Dlouhodobým cílem ministerstva je pak vytvoření evropského internetového portálu, kde občané získají veškeré informace o justičních systémech ostatních zemí.

Česko chce zejména posilovat využívání videokonferencí při soudních sporech. Účastníci řízení a svědci by tak nemuseli cestovat k soudu do zahraničí, ale mohli by být vyslechnuti ve své vlastní zemi.

Evropský justiční portál by mohl vzniknout do pěti let. Propojit by mohl kromě insolvenčních rejstříků také obchodní registry, katastry nemovitostí či rejstříky trestů.

České ministerstvo spravedlnosti začalo s elektronizací justice v roce 2007. Nejvíce lidí využívá možnosti požádat si prostřednictvím datových sítí o výpis z rejstříku trestů. Udělalo to již přes 1,4 milionu lidí. V říjnu loňského roku mohli také začít občané podávat k soudu elektronické žaloby, dosud této možnosti využilo téměř 40.000 lidí či firem. Internetový insolvenční rejstřík, který funguje od počátku tohoto roku, navštívilo zhruba 270.000 osob.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil zatím nemá podle svých slov informace o tom, zda využití internetu v justici ušetří práci soudcům. „Zatím se jedná spíše o systémy, které mají pomoci občanům,“ řekl. Zjednodušit práci soudům by však podle něj měl zcela jistě elektronický spis, který plánuje zavést do roku 2010.