Vrchní soud snížil tresty obviněným z vraždy Kubína

Praha - Pěti mužům obviněným z vraždy spolumajitele bezpečnostní agentury Jiřího Kubína dnes Vrchní soud v Praze snížil tresty. Městský soud v Praze je začátkem července poslal na 14,5 až 19 let do vězení. Nejpřísnější verdikt odnětí svobody pro Vladimíra Petruse, domnělého iniciátora vraždy, byl snížen na 15 let. Kubín byl zastřelen v březnu 2006 na parkovišti před restaurací U Krále Václava IV. v Praze - Kunraticích. Podle obžaloby si vraždu objednal bývalý důstojník komunistické Státní bezpečnosti Petrus.

Svému známému Milanu Adamcovi měl za vraždu Kubína zaplatil milion korun. Peníze si Adamec rozdělil s Milanem Rosenbaumem, jenž podnikatelovo zabití podle spisu dále organizoval. Vrchní soud za to třiadvacetiletému Rosenbaumovi uložil 14 roků vězení. Adamec odešel od vrchního soudu s trestem ve výši 14,5 roku.

Jednatřicetiletý Michal Včelařík, který podle obžaloby vylákal Kubína na schůzku, odešel s třináctiletým trestem. Pětadvacetiletý Rastislav Sagalinec, který na spolumajitele bezpečnostní agentury nejméně jedenáctkrát vystřelil, má podle odvolacího soudu strávit ve vězení 16 let a osm měsíců.

Kubín patřil do okolí kontroverzního podnikatele Mrázka, který byl rovněž zavražděn. Neznámý pachatel, zřejmě nájemný vrah, ho zastřelil o dva měsíce dříve, než byl zavražděn Kubín, na parkovišti před sídlem jeho firem v Praze 4. Kriminalisté ale nezjistili žádné skutečnosti, které by prokazovaly jakoukoliv souvislost Kubínovy a Mrázkovy vraždy.

Vydáno pod