Neznámý pachatel u Turnova ničí radar na měření rychlosti

Karlovice (Semilsko) - Opakovaně vyřadil z provozu neznámý pachatel radar na měření rychlosti na silnici I/35 v Karlovicích - Radvánovicích u Turnova. Na okraji Radvánovic někdo navíc ukradl 29. října značku s označením obce, nová tam ještě není, a řidiči tam mohou jezdit až 90 kilometrů za hodinu místo 50 kilometrů za hodinu. Je to velmi nebezpečné, uvedla karlovická starostka Vlasta Špačková.

„Policisté zatím odcizení značky vyšetřují jako přestupek. Osobně jsem ale přesvědčená, že se zloděj dopustil obecného ohrožení. Určitě šlo o někoho, kdo doplatil na příliš rychlou jízdu v naší obci,“ prohlásila. Před krádeží značky postříkal neznámý pachatel dvakrát za sebou na radaru čočku, aby přístroj nemohl auta s řidiči fotografovat. Městští policisté z Turnova barvu odstranili.

Na silnici mezi Turnovem a Jičínem porušují motoristé povolenou rychlost velmi často. Ve směru do Turnova stojí v Radvánovicích radar od 13. října a do začátku listopadu naměřil nepřiměřenou rychlost více než 2000 řidičů. Zhruba 100 z nich se řítilo obcí rychlostí 90 a více kilometrů za hodinu a přijdou nejméně na půl roku o řidičský průkaz. Zaplatí pokutu 5000 až 10 000 korun a připíše se jim pět trestných bodů.

V Radvánovicích jsou dva radary, které si pronajala od soukromé firmy turnovská radnice a umístila je do nedaleké obce. Druhý radar stojí ve směru do Jičína a terčem útoků se zatím nestal. „Díky radarům se doprava v Radvánovicích zklidnila,“ upozornila starostka.

Po odcizení značky ve směru do Turnova se řidiči vyhnou trestům, i když obcí projedou rychlostí 90 kilometrů za hodinu, potvrdil vedoucí odboru dopravy na turnovské radnici Pavel Vaňátko. „Jeden ale jel po 29. říjnu dokonce 110 kilometrů za hodinu, radar ho zachytil, a tak dostane pokutu i trestné body,“ dodala Špačková.

Starostka požádala o novou značku s označením obce Ředitelství silnic a dálnic 30. října. „Na skladu ale žádná nebyla, v Radvánovicích se objeví pravděpodobně do konce tohoto týdne,“ uvedla.

Turnovská radnice dala radar i do Ktové několik kilometrů od Radvánovic. V Turnově fungují tři radary - u nemocnice, na průtahu městem ve směru od Liberce do Jičína a v Bezručově ulici. Dva radary by chtěla také blízká obec Malá Skála, kudy vede frekventovaná mezinárodní silnice E65.

Vydáno pod