O mimořádnou schůzi sněmovny požádala po ČSSD i ODS

Praha - Poslanecká sněmovna by se měla příští úterý sejít mimořádně hned dvakrát. Po sociálních demokratech dnes požádala o svolání mimořádné schůze i vládní ODS. Na programu by mělo být kromě jiného schvalování nového trestního zákoníku nebo návrh na vyšší ochranu vkladů v bankách. Druhá mimořádná schůze by měla začít hned 20 minut po skončení té první. Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD), který termín vyhlašuje, souhlasil.

Ministr financí Miroslav Kalousek na schůzi už minulý týden řekl, že vláda chce svolat mimořádnou schůzi sněmovny, kde by hlavním bodem byla právě novela zákona o bankách, konkrétní datum ale neuvedl. ČSSD proto její mimořádné projednání navrhla na 11. listopadu. ODS dnes přišla se stejným návrhem.

Při mimořádných schůzích je program pevně stanoven. Socialisté kromě zákona o bankách chtějí, aby dolní komora rozhodla i o osudu brněnské Úrazové nemocnice. Občanští demokraté kromě stejné bankovní novely navrhli na svou schůzi ještě dalších pět bodů. Mezi nimi je hlasování o trestním zákoníku či projednávání zákona o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných peněz, jednání o úmluvě o zachování nemateriálního kulturního dědictví a potvrzení volby předsedy sněmovního výboru pro evropské záležitosti. Pokud by sněmovna s navrženým plánem nesouhlasila, mimořádná schůze bez projednávání bodů skončí. Dá se očekávat, že by se mohla opozice s koalicí o bankovní novelu „přetahovat“ a vzájemně si program schůze nepodpořit.

Podle ČSSD by poslanci na první schůzi měli rozhodovat i o tom, jestli se brněnská Úrazová nemocnice zruší a její část se přesune do bohunické fakultní nemocnice, nebo jestli ji získá a bude provozovat město. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) plánoval zrušení nemocnice a převedení traumacentra do Bohunic. Sociální demokraté navrhli zákon, podle něhož by nemocnice fungovala dál a patřila Brnu.

Opozice tvrdí, že vláda proti finanční krizi nic nedělá 

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a jeho stínový protějšek z ČSSD Bohuslav Sobotka se kvůli ochraně vkladů střetli už minulý týden. Sobotka kritizoval vládu a tvrdil, že nepodniká proti finanční krizi žádné kroky, a ohrožuje tak peníze vkladatelů. Kalousek opáčil, že některým politikům česká stabilita asi vadí, proto vyvolávají stále pocit ohrožení. Ujišťoval, že vklady v bankách v Česku jsou v bezpečí.

Podle vládního návrhu zákona o bankách by se pojištění vkladů mělo zvýšit. Úspory do 50.000 eur (asi 1,24 milionu korun) by měly být pojištěny stoprocentně. ČSSD naopak navrhuje zvýšit pojištění až do sumy 100.000 uložených eur (tedy asi 2,5 milionu korun). 

Úrazová nemocnice Brno
Zdroj: ČT24