Na Moravě znovu padly teplotní rekordy

Olomouc - Meteorologové dnes na všech sledovaných místech Olomouckého a Zlínského kraje opět zaznamenali teplotní rekordy. V Olomouci, Přerově i ve Valašském Meziříčí teplota překonala 81 let starou nejvyšší hodnotu pro dnešní den. Na všech místech bylo naměřeno přes 18 stupňů Celsia. Nejvyšší teplotu, 19,8 stupně Celsia, naměřili odborníci ve Vizovicích na Zlínsku. Poměrně teplo na začátek listopadu zaznamenali dnes také obyvatelé v Šumperku, Jeseníku, Javorníku či v Bělotíně na Přerovsku. Teplotní rekordy padly v oblastech Moravy už v pondělí, vyšplhaly se až k 20 stupňům.

V porovnání s dosavadním rekordem se nejvíce, o téměř tři stupně,
posunula hodnota pro dnešní den ve Štítné nad Vláří na Zlínsku. Na začátek listopadu poměrně teplé počasí zaznamenali dnes také lidé v Kroměříži, Vsetíně, ve Starém Městě, Strání na Slovácku a v Holešově na Kroměřížsku.

Rekordy padaly i na Uherskohradišťsku. Ve Starém Městě přepisovali po
výsledku 18,4 stupně o 0,4 hodnotu z roku 1963, ve Strání padl díky teplotě 17,8 stupně o 1,3 stupně rekord ustavený před 19 lety. Stejně jako v pondělí se měnila rekordní teplota také v Holešově. Dnes tam odborníci naměřili 19,4 stupně, tedy o 2,1 stupně více, než tomu bylo v roce 2004.

V Jeseníku na severu Olomouckého kraje se teplota vyšplhala na 17,7 stupně a pokořila tak rekord z roku 1996, který činil 17,2 stupně. V Javorníku na Jesenicku dokonce meteorologové naměřili 18,4 stupně, což bylo o 0,1 stupně více než před čtyřmi lety. Rekord padl i v sousedním Šumperku. Dnešní nejvyšší teplota, naměřená ve Vizovicích, přeskočila rekord z minulého roku o 2,6 stupně.