Městský soud zamítl odvolání bývalého žalobce Ištvana

Praha - Městský soud v Praze dnes zamítl žalobu bývalého olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. Ten žaloval ministerstvo spravedlnosti kvůli svému odvolání z funkce. Soudní verdikt uznal rozhodnutí Jiřího Pospíšila, který počátkem listopadu vyhověl návrhu nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké a Ištvana odvolal. Rozsudek však zatím není pravomocný.

Ištvan v žalobě tvrdil, že ministr nedodržel ustanovení správního řádu a jeho odvolání dostatečně nezdůvodnil. Soud však dospěl k závěru, že odvolání není pracovněprávní úkon, a tudíž se na něj řád nevztahuje. Pospíšil ho tak podle Steinerové mohl odvolat i bez zdůvodnění.

Vesecká ve svém návrhu na odvolání Ištvana uvedla, že nezabránil únikům závažných informací z neukončených kauz, ani se nesnažil zjistit zdroje těchto informací. Státní zástupce podle ní ani nezvládal koordinační roli vůči krajským zastupitelstvím.

Olomoucké vrchní státní zastupitelství dozorovalo mimo jiné vyšetřování korupční kauzy místopředsedy vlády a předsedy lidovců Jiřího Čunka. Ištvan tak svědčil i ve sporu justičních představitelů v čele s Veseckou a bývalou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou. U soudu tehdy uvedl, že v souvislosti s Čunkovým vyšetřováním upozorňoval Pospíšila na to, že chování nejvyšší státní zástupkyně a místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery nese náznak kárného jednání. Ministr podle něj ale později popřel, že by o konání Vesecké a Kučery vůbec věděl, a poté Ištvana na návrh nejvyšší státní zástupkyně odvolal.

Ištvana jmenovala vrchním státním zástupcem v Olomouci v říjnu 1997 tehdejší ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová. Před tím byl okresním státním zástupcem pro Brno-venkov.