Skoro tři týdny po volbách je jasněji pouze ve dvou krajích

Praha - Od voleb uplynou v pátek tři týdny a složení krajských rad se zatím rýsuje pouze ve dvou krajích: na Vysočině a Královéhradecku. V ostatních regionech se ani po dnešních jednáních situace příliš nemění. Těsně před podpisem dohody se zhroutila jednání v libereckém regionu; ve Středních Čechách se dnes ČSSD opět nedohodla s komunisty. Také v Pardubicích se stále vyjednává.

Jistá je podoba vlád jen v Královéhradeckém kraji, kde se socialisté dohodli s koalicí pro kraj a SNK-ED a na Vysočině. Tam vznikne menšinová vláda ČSSD za podpory komunistů. 

V Libereckém kraji odmítla Strana pro otevřenou společnost spolupracovat na menšinové koalici s vítěznou ČSSD za podpory komunistů, ať už skryté nebo veřejné. ČSSD v Libereckém kraji jednala od voleb o vytvoření trojkoalice s SOS a hnutím Starostové pro Liberecký kraj, jednání se starosty ale v úterý ukončila se záměrem vytvořit menšinovou koalici za podpory komunistů.

Vyjednávací tým v čele s Davidem Rathem dnes již popáté vyjednával s komunisty o jejich podpoře menšinové vlády socialistů ve Středočeském kraji. Rath komunistům nabídl za podporu jeho menšinové vlády tři křesla předsedů výborů. Představitelé KSČM ale stále požadují podíl na vládě a zastoupení svých členů v krajské radě. „Stále trváme na zastoupení v radě dvěma či třemi místy,“ prohlásil lídr komunistů v tomto kraji Josef Vondrášek. ČSSD však chce jednobarevnou vládu. Obě strany svolaly na čtvrtek krajská grémia. Tam chtějí schválit společný program a obsazení výborů. Pokud se neshodnou, chce David Rath začít s vyjednáváními znovu od začátku.

Jednání pokračují také v Pardubickém kraji. ČSSD tam vyjednává s KSČM i ODS. I po dnešním třetím kole jednání není vyloučeno, že ODS nebo KSČM vytvoří v Pardubickém kraji dvoustrannou koalici s ČSSD ve vedení kraje. Vítězná sociální demokracie se s nimi v zásadě programově shoduje. „Sociální demokraté chtějí nechat nejvýhodnější nabídku posoudit ve čtvrtek nově zvoleným zastupitelům,“ sdělil novinářům lídr ČSSD a pravděpodobný hejtman Radko Martínek.

V Ústeckém kraji vyloučila sociální demokracie vládu pouze s ODS. Dál chce vyjednávat o duhové koalici. ODS ale nehodlá vstupovat do vlády s komunisty a hnutím Severočeši.cz.

Radko Martínek
Zdroj: ČT24