Zelení odvolali schůzku, na které měli řešit, proč prohráli volby

Brno - Zelení na poslední chvíli odvolali zasedání předsednictva, které mělo proběhnout ve středu večer v Brně. Stranické špičky tam měly vyslechnout analýzu neúspěchu strany v říjnových volbách do Senátu a zastupitelstev. Schůzka se ale neuskuteční - protože někteří lidé z předsednictva jsou na zahraničních cestách.

Mimo ČR jsou aktuálně ministr školství Ondřej Liška a ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková. Předsednictvo by mělo zasednout po jejich návratu - zřejmě v pátek 14. listopadu v Praze.

Formulovat důvody debaklu v krajských i senátních volbách dostali před dvěma týdny od vedení SZ za úkol šéf nejmenší vládní strany Martin Bursík a místopředseda Martin Ander. Už tehdy předsednictvo konstatovalo, že se na výsledku hlasování podílel průběh reformy zdravotnictví a Bursíka pověřilo, aby požádal o koaliční jednání o dalším postupu reformy zdravotnictví.

Sebereflexi vedení SZ ve vztahu k prohraným volbám žádaly po předsednictvu rebelující poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová a někteří krajští funkcionáři. Tvrdí, že výsledek ukázal nesouhlas voličů s koncepcí, kterou Bursík prosadil na teplickém sjezdu zelených počátkem září.

Zelení: Musí se posílil vliv strany v regionech

V první reakci na volební výsledky lídři zelených konstatovali, že pro úspěch v budoucích volbách je nutné systematicky prohlubovat zakotvení SZ v regionech, otevírat stranu novým lidem, osobnostem z regionů, nezávislým starostům a nabídnout jim spolupráci a možnost realizace. Zda se podaří straně získat voliče se ukáže příští rok při volbách do Evropského parlamentu příští rok, i příprava na toto hlasování bude spolu se stranickým rozpočtem na rok 2009 námětem dnešního jednání zelených.

Věra Jakubková a Olga Zubová
Zdroj: ČT24