Nové značky „Zimní výbava“ způsobují zmatky na Karlovarsku i na Šumavě

Karlovy Vary/Šumava - Horská služba v Karlovarském kraji by měla ráda na silnicích novou značku přikazující řidičům zimní výbavu. Jenže tamní úřady nevědí, kde všude by měla značka stát. Jasné není ani to, kdo by měl o značky žádat a pro jaké úseky. Auta na letních pneumatikách dělají v zimě největší problémy na silnici mezi Jáchymovem a Božím Darem. Zato v jižních Čechách vadí značky některým podnikatelům z okolí šumavského Zadova a na silnicích kolem svých rekreačních zařízení by je nejraději neviděli. Podle nich jde o diskriminaci určité oblasti. Požadují, aby stejný režim platil v celém horském regionu.

Ostré spory vyvolávají v jižních Čechách nové značky, které povolují jízdu pouze se zimními pneumatikami. Vadí například podnikatelům z okolí šumavského Zadova. Podle nich jde o diskriminaci určité oblasti. Požadují, aby stejný režim platil v celém horském regionu.

Náčelník horské služby na Božím Daru Rudolf Chlad tvrdí, že při kalamitě jde často o život. Úřady s umístěním nové dopravní značky podle něj zaspaly. „Když zapadne byť jedno auto s letními pneumatikami, tak zatarasí cestu i sanitnímu záchrannému vozidlu,“ stěžuje si Chlad.

Horská služba požádala o pomoc i policii. „Policie neumísťuje dopravní značení, pouze se vyjadřuje k návrhu umístění, které stanovuje správce komunikace,“ vyjadřuje postoj karlovarské policie její mluvčí Pavel Valenta.

Karlovarské ředitelství silnic a dálnic ale tvrdí, že pokud jde o bezpečnost provozu, měla by policie o umístění značky usilovat jako první. Krajský úřad zase tvrdí, že žádost o umístění dopravního značení v případě silnic první třídy podává zpravidla správce komunikace a krajský úřad rozhoduje o umístění dopravního značení.

Patovou situaci nakonec vyřešil starosta Božího Daru. O značku přikazující povinnou zimní výbavu požádala radnice sama.

Značka není na všech potřebných místech

Podnikatelé z okolí zadovského areálu tvrdí, že značka by měla označovat jen jeden z nejméně desítek problémových úseků na Šumavě. Část turistů by si podle nich, mohla právě kvůli ní, vybrat například jiný hotel, nebo penzion.

Silničáři souhlasí s tím, že speciální značky představují problém. V ideálním případě by podle nich měly stát u většiny šumavských silnic. Předpisy to ale neumožňují. S označením jen krátkých vybraných úseků zase nesouhlasí místní. „Sám za sebe můžu říct, že by bylo lepší řešit tohle celorepublikově,“ říká Jiří Růžička ze Správy a údržby silnic Prachatice.

V Zadově na značce trvají dopravní policisté. Argumentují tím, že případně ucpanou horskou silnicí nemusí projet třeba sanitka. Podle nich ale může být přenosná, nebo sklopná. Platila by tak pouze v době, kdy jsou tady zimní pneumatiky skutečně nezbytné.

  • Boží Dar autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/506/50572.jpg
  • Turistická chata v šumavském Zadově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/506/50571.jpg
Vydáno pod