Lékařka týraných chlapců z Kuřimi do vězení nepůjde

Brno - Milana Smékalová, lékařka týraných hochů z kuřimské kauzy, do vězení nepůjde. V odvolacím řízení o tom dnes rozhodl Krajský soud v Brně. Podle soudců se nepodařilo prokázat, že lékařka musela jizvy na tělech dětí vidět. Městský soud v Brně ji už letos koncem srpna osvobodil, státní zástupkyně se ale odvolala. Ženě hrozily až tři roky vězení za to, že neoznámila policii týrání chlapců. Verdikt je pravomocný.

„Prohlídka byla udělána tak, jak měla být udělána. Byla důkladná jako každá jiná preventivní prohlídka,“ poznamenala po vynesení rozsudku Smékalová. Krajský úřad ale zjistil, že Smékalová do zdravotní dokumentace zapsala i prohlídku, která se neuskutečnila. Za tuto chybu ale nedostala žádný postih. V postupu při uskutečněných prohlídkách soud ani většina znalců chyby nenašli. „Nebylo prokázáno, že by jizvy po týrání viděla nebo se o tom dozvěděla z jiných zdrojů,“ uvedl dnes v odůvodnění rozsudku soud. 

Podle obžaloby lékařka neinformovala sociální pracovníky a policii o jizvách na tělech dětí. Podle soudu si jich ale nemusela všimnout. Smékalová u Městského soudu v Brně připomněla, že za svou téměř třicetiletou praxi prohlédla na sto padesát tisíc dětí a na její práci nikdy žádné stížnosti nebyly: „Na psychice to poznamenalo nejen mne, ale celou rodinu, protože jsme se o ničem jiném doma nebavili.“

Lékařka vinu od počátku odmítá a tvrdí, že na podzim 2006, kdy přišli oba chlapci na prohlídku, žádné jizvy neměli. Podle policie přitom byli nejvíce mučeni pár měsíců před návštěvou lékařky, o letních prázdninách 2006. Znalci se ale neshodli, zda musely být jizvy koncem roku 2006 na tělech dětí vidět nebo, že nebyly maskovány. Podle soudu se ale opak nepodařilo prokázat. 

Na případ krutého týrání synů Kláry Mauerové se přišlo až shodou náhod v květnu 2007. Podle některých mohl být případ odhalen o několik měsíců dřív, kdyby Smékalová našla na tělech chlapců jizvy a ohlásila to. Mučitelé hochů byli v říjnu nepravomocně odsouzeni k mnohaletým trestům. Další soud, kdy by mělo být rozhodnuto o trvalém opatrovníkovi Ondřeje a Jakuba a také o tom, zda bude Klára Mauerová zbavena rodičovských práv, je naplánován na 17. prosince.