Komunisté znovu u moci - na Ostravsku budou vládnout s ČSSD

Ostrava - Moravskoslezský kraj povedou v následujících čtyřech letech sociální demokraté společně s komunisty. Oznámil to dnes regionální lídr ČSSD Jaroslav Palas. Jde o první koalici na vládní a krajské úrovni po roce 1990, v níž zasednou komunisté. V jedenáctičlenné krajské radě bude mít ČSSD osm křesel, komunisté dostanou tři. Krajské zastupitelstvo bude poprvé zasedat 13. listopadu.

„Preferovali jsme silnou trojkoalici s KDU-ČSL a KSČM. Křesťanští demokraté ale opakovaně prohlašovali, že do takové spolupráce nepůjdou. Proto pokračují jednání už jen s komunisty,“ řekl Palas. Dodal, že zástupci nového koaličního partnera jsou ochotni akceptovat požadavek ČSSD na osm křesel v krajské radě. „Voliči takto rozdali karty, my pouze realizujeme jejich vůli,“ dodal Palas. ODS s Lidovci podle vyjádření jejich zástupců výsledek jednání nepřekvapil. Již nyní se připravují na novou opoziční roli.

Podle Palase se moravskoslezská ČSSD spojila s komunisty, protože mají v zastupitelstvu více křesel než KDU-ČSL, a koalice tak bude silnější. Lidovci také podle Palase nebyli ochotni vstoupit do trojkoalice. „Nyní je ale ještě předčasné hovořit o personálním obsazení rady a postů náměstků. Tak daleko ještě jednání nepokročila,“ dodal Palas, který byl v letech 1981 až 1990 členem KSČ, poté členem KSČM a Levého bloku a v roce 1995 na základě osobní výzvy Miloše Zemana vstoupil do ČSSD. Ve vládách Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse v letech 2002 až 2005 byl ministrem zemědělství. 

Komunisté: Na personálním obsazení se s ČSSD dohodneme

Lídr komunistů Josef Babka je přesvědčen, že se na personálním obsazení s ČSSD dohodnou. „Představa o složení krajské rady v počtu osm plus tři samozřejmě není úplně uzavřená,“ podotkl. Je podle něj ale třeba respektovat, že ČSSD ve volbách získala 31 mandátů, zatímco komunisté 11. Důležitou roli bude hrát i obsazení komisí a výborů. Lídr KSČM věří, že se jim podaří obsadit i některý post náměstka: „Jsem ale přesvědčen, že odpovědnost za vedení kraje nese vždy celá krajská rada.“ Na programových prioritách by se podle něj koaliční partneři měli dohodnout bez problémů. 

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu bude mít koalice převahu 42 zastupitelů. V opozici zůstanou občanští demokraté a lidovci, kteří kraj vedli v uplynulém funkčním období. ČSSD získala v krajských volbách 42,63 procenta hlasů, ODS 24,9, KSČM 15,92 a KDU-ČSL 7,1 procenta. Od vzniku kraje před osmi lety stála prozatím v čele ODS s Lidovci.