Česká politická scéna zásadní zvraty v americké politice nečeká

Praha - Vítězství Baracka Obamy uvítali čeští politici napříč spektrem. Premiér Mirek Topolánek doufá, že zvolení demokratického kandidáta nebude mít dramatické dopady na americkou zahraniční politiku. Na výsledky amerických voleb se čekalo s napětím zejména kvůli chystané výstavbě radarové základy. Podle politiků se ale americký postoj v tomto ohledu radikálně nezmění.

Premiér Mirek Topolánek, který je na zahraniční cestě v Polsku, výhru Obamy očekával: „Výsledek není žádným překvapením. Je to velký závazek, protože Obama představil svůj americký sen. Uvidíme, jak se mu ho podaří realizovat. Předvolební sliby byly poměrně značné,“ řekl ČT. Zhoršení vzájemných vztahů se premiér nebojí: „Naopak Obama bude pokračovat v kurzu, který nastolila druhá Bushova administrativa, a to je posílení euroatlantické vazby.“ McCain podle Topolánka doplatil na finanční krizi a možná i na věk.

Prezident Václav Klaus pozval Obamu do Prahy  

Prezident Václav Klaus poslal novému americkému prezidentovi Baracku Obamovi blahopřejný telegram. Česko a USA podle něj spojují pevné a historické vazby: „Nezapomínáme na to, že Spojené státy přispěly ke vzniku našeho moderního státu.“ Česko-americké vztahy podle prezidenta posílily spojenectví v rámci NATO: „Proto i po vstupu naší republiky do EU zůstává euroatlantická spolupráce základním pilířem české zahraniční politiky.“

Opoziční sociální demokraté Obamovo vítězství uvítali. "Jde v mnoha
ohledech o historickou volbu a naději nejen pro USA, ale pro celý svět.
Amerika ukázala, že je schopna hluboké sebereflexe a zásadní změny. Upřímně americkému lidu blahopřejeme,„ uvedl šéf ČSSD Jiří Paroubek. Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek výsledek označil za očekávaný: “Myslím, že Baracku Obamovi velmi pomohla i krize, která Spojené státy postihla. Američané touto volbou jednoznačně volili jistotu."

Na výsledky amerických voleb se čekalo s napětím zejména kvůli výstavbě radarové základny v ČR. Podle ministra Cyrila Svobody se ale americký postoj v tomto ohledu radikálně nezmění: „Nový prezident má šanci zlepšit vztahy s Evropou a Evropa má šanci zlepšit vztahy se Spojenými státy. Na dlouhodobé strategii se toho mnoho nezmění.“ Stejný názor má i europoslanec Jan Zahradil (ODS), který se domnívá, že jsme byli vždy transatlanticky orientovanou zemí a zůstaneme jí i nadále. Projekt protiraketové obrany bude podle něj pokračovat i nadále.

Vondra: Medveděv bude zkoušet Obamu tak, jako Chruščov Kennedyho

Zahradilova slova potvrdil i místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. „Zákon o protiraketové obraně podepisoval demokratický prezident Bill Clinton, a ze strany Obamova týmu nám několikrát přišlo ujištění, že radar podporuje. Ve volební kampani několikrát řekl, že projekt protiraketového štítu nepotopí a má svůj smysl,“ sdělil Vondra.

Okomentoval také ruskou pohrůžku umístit v kalingradské oblasti rakety jako reakci na případné rozšíření amerického protiraketového štítu do střední Evropy. „Pokud se Rusko opravdu vydá touto cestou, tím spíš je pro nás důležité, aby byly vztahy mezi Evropskou unií a Spojenými státy pevné. Rusové nyní budou zkoušet nového muže v Bílém domě tak, jako kdysi Chruščov zkoušel Kennedyho. Doufám, že se Barack Obama nenechá zviklat,“ řekl Vondra.

Navzdory všem pesimistickým hlasům občané USA podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga ukázali, že otázka barvy pleti nehraje roli, čímž definitivně překročili stíny minulosti a umlčeli ty, kteří jim rasové předsudky dosud podsouvali. Schwarzenberg soudí, že nový nejmocnější muž světa má před sebou nesmírné úkoly: „Vkládám naděje v jeho mladickou energii.“

Zaorálek: Obamův nástup je spojený s velkým očekáváním 

Obama to ale podle stínového ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nebude mít lehké. Věří, že s ním přijde politika přátelštější k Evropě: „Je evidentní, že zdědí zemi s velmi nedobrým ekonomickým výhledem do budoucna. Na druhé straně je jeho nástup spojený s velkým očekáváním.“ Europoslanec za KSČM Jiří Maštálka ČT řekl, že si málokdo představoval, možná i málokdo přál mít Afroameričana v čele Spojených států, ale drtivá většina si zcela jistě přála změnu politiky.

Šéf Strany zelených Martin Bursík pokládá Obamovo zvolení za velkou naději pro životní prostředí. „Vítám USA na palubě mezi země, které spolu s EU usilují o zásadní opatření na ochranu klimatu,“ uvedl. Poslanec zelených Přemysl Rabas nikdy podle svých slov nebyl příznivcem Bushovy administrativy a na jeho místě by raději viděl Ala Gorea: „Zvolení Obamy je pro mne doklad, že americká společnost je více otevřená právům menšin.“ Zásadní zvrat v americké politice ale také nečeká. Místo dvojstranných dohod by se podle něj mohla více celoevropsky dojednávat obranná politika.