Jediná karta bude od dubna stačit pro cestování v Libereckém kraji

Liberec - Od Nového roku měla původně k cestování po Libereckém kraji stačit jediná elektronická karta Opuscard, start projektu se ale kraj rozhodl o čtvrt roku posunout. Ostrý provoz tak integrovaný systém dopravy zahájí kvůli lyžařskému šampionátu až 1. dubna 2009. Šampionát v únoru a březnu výrazně zkomplikuje cestování v Liberci i celém regionu. Nechtěli jsme dopravu ještě komplikovat zaváděním nového systému, řekla novinářům vedoucí krajského odboru dopravy Stanislava Jakešová.

Cílem nové elektronické karty je zlevnit a zjednodušit cestování v kraji. Její držitel bude moci navíc libovolně využít k cestování jak příměstských autobusů, tak vlaků a městské dopravy a libovolně přesedat. Vozy, kde bude karta platit, budou viditelně označeny. „Podobný systém, který by platil na celém území kraje, je zatím v České republice ojedinělý, začátek roku proto využijeme k jeho testování,“ dodala Jakešová.

Liberecký kraj do zavedení karty investoval 25 milionů korun. Dopravci si od ní slibují především zrychlení odbavení a zkrácení jízdních časů. Krajská karta, která se začala vydávat 22. září, bude sloužit jako elektronická peněženka, ale cestující může využít i zvýhodněného týdenního nebo třicetidenního kreditu. Kartou bude možné platit i skupinové nebo rodinné jízdenky. Opuscard postupně nahradí nejen současné čipové karty využívané v autobusech ČSAD v kraji, kterých je asi 50 000, ale i libereckou městskou kartu, kterou má dalších 60 000 lidí. Zatím ale budou platit vedle sebe.

Spolu s kartou zahájí od dubna v Libereckém kraji provoz systém integrované dopravy IDOL, který bude znamenat sjednocení cen ve veřejné dopravě v kraji a také úpravy jízdních řádů.