Jehlička: Kvůli opravě Karlova mostu zatím nebudeme nikoho soudit

Praha - Ministr kultury Václav Jehlička dnes osobně přišel zkontrolovat probíhající práce na rekonstrukci Karlova mostu. Na základě zprávy inspekce ministerstva o pochybeních na celém projektu se v doprovodu zástupců inspekce seznamoval na vlastní oči se současným stavem historického mostu. K okamžitému vyvození důsledků a jakýmkoliv postihům se však Jehlička nechystá. Přestože inspekce konstatovala, že při opravě byla značně poškozena autenticita této národní kulturní památky, ministr řekl, že mnohá pochybení se ještě dají napravit.

Ministr podle svého vyjádření cítil potřebu osobně se přesvědčit o věrohodnosti zprávy. „Jsem rád, že se památková inspekce o průběh renovace tak důkladně zajímala. Jde nám o to, aby z mostu zbytečně nemizely starobylé a cenné kameny z původního materiálu,“ prohlásil Jehlička v rozhovoru pro ČT.

V nejbližší době ministr hodlá vyvinout šetření celého plánu rekonstrukce. Nyní čeká na jasnou odpověď vlastníka mostu, tedy pražského magistrátu, jak se ke kritické zprávě postaví. K trestům a dalším postihům nemá podle ministra v současnosti dojít. Nejdůležitější podmínkou úspěšné rekonstrukce má být vzájemný dialog a součinnost stavbařů, památkářů i dozoru ministerstva kultury.

Při současné obnově Karlova mostu podle inspekce ministerstva kultury zásadně utrpěla jeho estetická a výtvarná hodnota. Nekoncepční opravou zábradlí byla podle protokolu z kontroly památkové inspekce značně poškozena autenticita i dokumentační funkce této významné národní kulturní památky. Zástupci magistrátu a Národního památkového ústavu se proti tomuto hodnocení ohradili a pochybení zásadně odmítají.