ODS a ČSSD se shodli na obsazení senátních funkcí

Praha - Vedení senátorských klubů občanských demokratů i sociální demokracie se dnes dohodlo na obsazení vedoucích funkcí v horní komoře a jejích výborech. Při zachování poměrného zastoupení zůstane ve vedení horní komory šest členů. Předsedou Senátu zůstane Přemysl Sobotka (ODS). Za ČSSD se do pozic místopředsedů dostali Alena Gajdůšková a Milan Štěch. Zbývající posty obsadí Lidovec Petr Pithart a občanští demokraté Jiří Liška s Jiřím Šnebergrem.

Vedení výborů zůstane výhradně mezi ODS a ČSSD. Pět výborů připadne občanským demokratům, zbylé čtyři výbory - hospodářský, zahraniční, pro veřejnou správu a pro školství a kulturu, povede ČSSD. ODS zůstanou výbory ústavně-právní, pro záležitosti EU, pro zdravotnictví a sociální politiku a mandátový a imunitní.

Sedmičlenný klub KDU-ČSL a šestičlenný Klub otevřené demokracie se kvůli povolebnímu početnímu oslabení budou muset spokojit s posty místopředsedů výborů, získají ale křesla předsedů některých komisí. Ve hře jsou také ještě místa ve stálých delegacích do meziparlamentních orgánů. Jasno by mělo být příští týden, řekl předseda senátorů ODS Jiří Stříteský.

„Jednání jsou velmi korektní, takřka na všem jsme se dohodli. Na rozdíl od všech ostatních vyjednávání v České republice, v různých krajích, tady to probíhá velmi dobře,“ uvedl Stříteský. Také Gajdůšková, kterou v čele senátorského klubu už nahradil místopředseda ČSSD Petr Vícha, pokládá jednání za korektní. „V podstatě jsme se dohodli na těch počtech lidí ve výborech i na tom, které funkce by kluby měly obsadit,“ uvedla po jednání s ODS.