Brněnský soud poslal do vězení čtyři neonacisty

Brno - Městský soud v Brně odsoudil dnes k odnětí svobody čtyři organizátory loňské prvomájové demonstrace Národního odporu, která proběhla v Brně. Její hlavní pořadatel Tomáš Pliska dostal za propagaci nacismu dva roky vězení, jeho dva přátelé by měli strávit za mřížemi dvacet měsíců, třetí pořadatel 15 měsíců vězení. Další tři mladíci dostali podmínky. Pokud se proti verdiktu odvolají, bude se muset kauzou zabývat Krajský soud Brno.

Loňská prvomájová demonstrace byla zatím největším střetem policie s extremisty z Národního odporu. Akce byla právě kvůli propagaci nacismu rozpuštěna. Demonstranti se odmítali rozejít. Policie ji proto následně rozehnala.

Demonstrace se účastnilo 500 neonacistů. Odsouzeni byli lidé, kteří nesli prapory nebo skandovali hesla propagující Národní odpor. Důkazem byly videozáznamy akce. Střety nastaly poté, co radnice Brno-střed po konzultaci s politologem Miroslavem Marešem akci rozpustila. Mareš dospěl k závěru, že setkání propaguje extremismus.

Neonacisté se kvůli rozpuštění akce chtějí soudit

Příznivci Národního odporu tvrdí, že zákon neporušili. Po neúspěchu v Brně zaplavili tamní státní zastupitelství doslova desítkami trestních oznámení na osoby, které daly pokyn k rozpuštění demonstrace nebo následným opatřením velely.

Neonacisté ale neuspěli a podali proto žalobu. Chtějí, aby soud rozhodl o tom, zda nebylo rozpuštění akce protiprávní. Tato kauza zatím nebyla vyřešena. Organizace Národní odpor není řádně registrována ministerstvem vnitra a bezpečnostní složky ji řadí mezi extremistická uskupení.