Na nebezpečném přechodu v Ústí zemřeli letos už dva lidé

Ústí nad Labem - Přechod před nemocnicí v Ústí nad Labem, kde letos zemřeli už dva lidé, se stal diskutovaným tématem mezi městskými úředníky a policií. Řidiči na frekventované silnici, která vede kolem nemocnice, nerespektují padesátikilometrový rychlostní limit a způsobují tak vážné nehody.

Radnice chce nejfrekventovanější přechod osvětlit a postavit před něj semafory. „Jsme schopni investovat poměrně hodně miliónů korun do světelného řešení a do určitých ostrůvků a dalších věcí,“ říká ústecký primátor Jan Kubata (ODS). Policie by nad silnicí raději viděla nadchod. „Víme, i ze statistik nám to vyplývá, že semafory jsou nehodové,“ vysvětluje vedoucí dopravní policie Karol Kočárek.

Podle Kočárka by nadchody mohly snížit úmrtnost až o osmdesát procent. „Chodci by byli navedeni přímo na ten nadchod tak, aby ho stoprocentně využívali,“ dodává. Pro radnici by ale takové řešení znamenalo desítky milionů korun, a tak na něj nechce přistoupit.

Rizikový přechod registruje i městská policie, která ale nemá kapacity na to, aby na tomto úseku hlídala. „Není v silách městské policie, abychom hlídali všechny přechody v Ústí, hlídáme jen ty, na kterých jsme se dohodli s řediteli škol,“ vysvětluje Jan Novotný, zástupce ředitele městské policie v Ústí.

Původně přišla radnice s jiným plánem, chtěla umravnit řidiče instalací stacionárních radarů. Jestli je nakonec nakoupí, zatím ale není jasné.