Takhle cvičí USAR týmy - špičkové jednotky záchranářů

Ostrava - Pět vyhledávacích a záchranných týmů z České republiky, Polska, Maďarska a Estonska se zapojilo do mezinárodního cvičení Ostrava 2008. Za úkol dostaly prozkoumat oblast Dolních Vítkovic, kterou mělo zasáhnout tornádo Ester. Kromě techniky si týmy vyzkoušely hlavně mezinárodní spolupráci. Všichni si pochvalovali zvolený terén - skutečně to tam totiž vypadá jako po živelné katastrofě.

Do hasičského cvičení se zapojilo celkem 160 záchranářů a tři desítky speciálně vycvičených psů. „Připraveno máme 19 různých scénářů a situací, které musí jednotlivé týmy postupně vyřešit během 48 hodin,“ říká velitel mezinárodního cvičení a zástupce ředitele moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček. Specialisté například budou zachraňovat muže, který uvízl ve 40 metrů vysoké výtahové šachtě nebo další oběť přírodní katastrofy, která se bez pomoci není schopna dostat z odpadní jímky. 

Hasiči cvičí v opuštěných průmyslových areálech nedaleko centra Ostravy. Část simulovaných situací se odehrává ve vítkovické Dolní oblasti. Tam na záchranáře čekají zřícené objekty, otevřené šachty či automobily, které sjely do špatně přístupných děr a prasklin. „Moc nám v přípravě terénu, který je velmi realistický, pomohli vojáci z hlučínského záchranného praporu. Ty nyní používáme jeho figuranty,“ řekl Vlček. 

Speciální USAR týmy - jednotky pro vyhledávání a záchranu osob zavalených troskami budov (Urban Search And Rescue) se ve světě začaly budovat pod záštitou OSN v 90. letech minulého století. V Česku existují dvě skupiny, které se na zásah v podobných podmínkách připravují. Pražský tým existuje několik let a má za sebou například mise do zemí postižených zemětřesením, zasahoval v Turecku či Iránu. 

Druhý tým funguje od loňského roku v Ostravě a zatím nebyl nasazen v zahraničí do ostré akce. „Naši lidé ale například zasahovali při likvidaci následků ptačí chřipky v Pardubickém kraji či při zřícení tovární haly v Kladně,“ řekl Vlček. Dodal, že kus práce členové ostravské skupiny odvedli i při vyprošťování obětí srpnové tragické železniční nehody ve Studénce na Novojičínsku.