Lobbista Spyra dostal za padělané šeky dvouletou podmínku a pokutu

Praha - Pražský městský soud dnes odsoudil polského podnikatele a lobbistu Jacka Spyru k podmíněnému dvouletému trestu se zkušební dobou na čtyři roky. Musí také zaplatit pokutu milion korun. Spyra, který vstoupil do povědomí veřejnosti svou účastí v údajné korupční aféře "pět na stole v českých", se měl společně se svým německým obchodním partnerem Hartmutem Ruppem pokusit podvést Komerční banku (KB) padělanými šeky. Hrozilo mu až 12 let vězení. Spyra z rodinných důvodů k soudu nepřišel. Jeho právník se proti rozsudku na místě odvolal. Případem se tak bude zabývat pražský Vrchní soud.

Soudkyně Jaroslava Lišková uvedla, že Spyra si musel být vědom, že šeky nejsou kryté, a to s ohledem na téměř nulové prostředky na účtu, ke kterému byly vystaveny. Trest za podvod v zákonné sazbě až 12 let byl ale podle ní přísný, protože pokus byl už předem odsouzen k nezdaru: „Jak vyplývá z výpovědi pracovnic KB, škoda v podstatě nehrozila. Banka šeky nikdy neproplatí, pokud na účtech vystavitele není dostatek peněz.“ Lišková upozornila, že při stanovení výše trestu vycházela i z toho, že Spyra doposud nikdy nebyl trestán.

Státní zástupce tvrdil, že Spyra jako společník firmy International Consulting předal v letech 2002 a 2003 německému notáři Michaelu Schwademu tři šeky s padělanou garancí KB. Ten je pak předložil německým bankám k proplacení. KB ale proplacení šeků odmítla. Pokud by je proplatila, přišla by o téměř 240 milionů korun.

Čtyřicetiletý Spyra svou vinu od počátku odmítá. Tvrdí, že šeky padělal jeho německý společník Hartmut Rupp. Připouští, že šeky zmíněné v obžalobě převzal od tehdejšího jednatele společnosti Oldřicha Vicherka. Předal je prý Ruppovi, který poté jednal s notářem Schwadem. Ve své závěrečné řeči zdůraznil, že Rupp se Schwadem byli v Německu za podobné manipulace s šeky odsouzeni k peněžitému trestu.

Nejen KB, ale také Babiš a „pět na stole v českých“

S postavou Jacka Spyry jsou v Česku spjaté ale i další aféry. Letos v květnu na něj podalo žalobu státní zastupitelství za údajný podvod na majitele společnosti Agrofert Andreje Babiše. Spyra měl požadovat desetimilionový úplatek za to, že Babiše zbaví problémů s vyšetřováním v Polsku, kde se Babiše tamní úřady údajně snažily kriminalizovat. Kriminalisté lobbistu zadrželi přímo na schůzce, na níž měl zástupce Agrofertu Spyrovi peníze předat. Polák jakoukoliv vinu popírá i v tomto případě.

Zdeněk Doležel
Zdroj: ČT24