Požár vietnamské tržnice v Praze mají hasiči pod kontrolou

Praha - Požár vietnamské tržnice v Praze-Libuši se hasičům již podařilo lokalizovat a nyní jej kontrolují. Výrazně jim pomohlo nasazení speciálního policejního vrtulníku se závěsným vakem s vodou. Hustý dým, který se celý den valil na Prahu, z místa už téměř nestoupá. Na místě stále zasahuje asi 350 hasičů z 55 sborů. Dva hasiči byli lehce zraněni. V souvislosti s požárem tržnice zprovoznil pražský magistrát bezplatnou telefonní linku 800 100 991, kde mohou obyvatelé zjistit bližší informace.

Pražští hasiči museli při zákroku požádat o pomoc i jednotky Středočeského, Plzeňského, Karlovarského a Ústeckého kraje, dále také hasiče metra či drážní hasiče. I přes lokalizaci ohně přijíždějí stále další cisterny s vodou a podle mluvčího hasičů Víta Pernicy potrvá dohašování až do rána.

Boj s ohněm v tržnici v pražské Libuši začalo po půl jedné v noci 27 hasičských jednotek. Teprve ráno se jim podařilo dostat oheň pod kontrolu, ale dopoledne se objevila zásadní komplikace, když se nečekaně zřítila střecha střední budovy. Požár se začal znovu dál šířit do východního křídla a na místo musely proto vyrazit další jednotky.

Pernica označil dnešní zásah za největší za poslední čtvrt století s výjimkou nedávného požáru na pražském Výstavišti. Problém měli hasiči především dopoledne se zásobováním vody, na pomoc si museli vyžádat všechny dostupné velkokapacitní cisterny z širokého okolí.

Podle představitelů Česko-vietnamské společnosti začal celý požár v oddělení s nábytkem v centru budovy, odkud se pak šířil dál. V ohni dále skončily sklady oblečení, kovové kontejnery se zbožím i plasty.Hasiči přes den pro široké okolí vydali doporučení nevycházet a nevětrat, kritické hodnoty toxických zplodin ale údajně překročeny nebyly.

Doprava v Praze dnes kvůli požáru kolabovala

Požár spolu s převráceným kamionem na magistrále a s uzavírkou
Vyšehradského tunelu dnes výrazně omezil dopravu v Praze, místy se dostávala na pátý stupeň. Nyní je dopravní situace v Praze už poměrně v pořádku, v okolí požáru jsou ale stále uzavřeny některé ulice, kterými jezdí cisterny s vodou k hašení. Některé autobusové linky musely být odkloněny.

V tržnici Sapa hoří letos již podruhé. Rozsáhlý požár zde hasiči likvidovali 7. září. Tržnice vyhořela také v roce 1999. Tehdy byl požár označován za jeden z největších v Praze ve 20. století.