Stávající zastupitelstva končí, nové koalice budou i s komunisty

Praha - Třinácti krajským zastupitelstvům končí volební období. Na místa dosavadních poslanců přijdou zastupitelé zvolení v říjnových krajských volbách, které s převahou vyhrála sociální demokracie. V krajích však stále pokračují vyjednávání o regionálních vládách. V některých se k moci dostávají komunisté. Koalice s nimi uzavírá sociální demokracie jako vítěz říjnových voleb. Dneškem také končí desetidenní lhůta, v níž bylo možné zpochybnit výsledky druhého kola senátních voleb.

V některých krajích už je jasné, kdo s kým bude vládnout. Moravskoslezský a Karlovarský kraj povede nejspíš sociální demokracie s komunisty a na Vysočině vyjednali sociální demokraté pro svoji menšinovou vládu podporu také od komunistů. Na západě Čech bude do koalice patřit ještě hnutí Doktoři (za uzdravení společnosti). Jinde na svou novou krajskou vládu ještě čekají.

Politické strany stále jednají v Libereckém, Jihočeském, Jihomoravském nebo Plzeňském kraji. Rovněž na Liberecku ČSSD nevylučuje možnost menšinové vlády s tichou podporou komunistů. V Ústeckém kraji chce vítěz krajských voleb s KSČM uzavřít písemnou dohodu o spolupráci v zastupitelstvu. V Královéhradeckém kraji se jedná o koaliční smlouvě mezi sociální demokracií, KDU-ČSL a SNK ED. Konečná rozhodnutí o podobě koalic mají dnes padnout v Pardubickém a Plzeňském kraji a na Vysočině. Také podoba budoucího vedení Jihočeského kraje zůstává otevřená. Středočeští sociální demokraté jednají o podpoře pro menšinovou krajskou vládu s některými nezávislými starosty, tyto konzultace ale nemají oficiální charakter.

Dneškem také končí desetidenní lhůta, v níž bylo možné zpochybnit výsledky druhého kola senátních voleb. Lidé mohli k Nejvyššímu správnímu soudu posílat návrhy na neplatnost hlasování. Pokud by soud některou ze stížností uznal za oprávněnou, musel by ministr vnitra vypsat dodatečné volby. V minulosti soud vyhověl návrhům dvakrát. Před čtyřmi lety v Praze 11 anuloval platnost zvolení Jana Nádvorníka a před deseti lety zvolení Dagmar Lastovecké v Brně. Oba verdikty ale později zrušil Ústavní soud.