Soud musí znovu projednat kauzu člena Berdychova gangu

Praha - Pražský městský soud musí znovu projednat případ Marcela Mikyšky, který je obžalován z účasti na loupežích, při nichž několik mužů připravilo dva podnikatele o více než 16 milionů korun. Pražský vrchní soud dnes zrušil verdikt prvoinstančního senátu a případ mu vrátil k novému projednání. Městský soud Mikyškovi v červnu uložil souhrnný jedenáctiletý trest vězení. Soudy jej již dříve poslaly v rozsáhlém procesu s Berdychovým gangem za loupež do vězení na 5,5 roku.

Prvoinstanční senát podle soudce Jiřího Zouly neakceptoval návrh obhajoby, aby vedle Mikyšky, již odsouzeného Miroslava Houdka či Davida Berdycha, vyslechl i další lidi, kteří se podle soudů loupeží účastnili. Podle předsedy odvolacího senátu to soud tehdy odůvodnil tím, že v minulosti odmítli vypovídat. „S tím se náš soud ztotožnit nemůže. Jsou to spolupachatelé, mohli by se k tomu vyjádřit,“ uvedl Zoula v odůvodnění s tím, že městský soud se je má pokusit vyslechnout.

Advokátka Mikyšky Lucie Kýčková byla s rozhodnutím vrchního soudu spokojená. Pokud by se již odsouzení muži rozhodli vypovídat, byli by podle ní v procesním postavení svědků, a museli by tak uvést pravdu. I když Mikyška před pražským městským soudem tvrdil, že v loupežích z roku 1999 prsty neměl, soud mu neuvěřil a uznal jej vinným. Podle verdiktu ho usvědčily především výpovědi obou oloupených podnikatelů, jeho údajného spolupachatele Houdka i Berdycha.

Houdek soudu řekl, že se s ním Mikyška obou loupeží účastnil. Berdych zase vypověděl, že se mu Mikyška o své účasti na loupežích sám svěřil. Obžalovaný výpovědi obou mužů odmítl. Houdek se mu podle jeho slov mstí za to, že odmítl zorganizovat jeho útěk, když byl ve vězení. Houdek dostal v minulosti za loupeže dvanáctiletý trest vězení. Podle Kýčkové byl letos podmínečně propuštěn a je v programu na ochranu svědků.

První loupeže se Mikyška podle obžaloby účastnil s již odsouzenými Houdkem a expolicistou Karlem Suchomelem. V březnu 1999 navštívili podnikatele Josefa Beneše ze Čkyně na Prachaticku, prokázali se falešnými policejními průkazy a provedli fingovanou domovní prohlídku. Při ní odnesli z trezorů téměř 2,4 milionu korun. Podobný scénář mělo i přepadení Karla Volavky v říjnu 1999.

Soud s Berdychovým gangem
Zdroj: ČT24