Europoslanec Leinen varuje ČR před zahálením s ratifikací Lisabonské smlouvy

Praha - Europoslanec Jo Leinen na dnešní tiskové konferenci delegace ústavního výboru Evropského parlamentu v Praze varoval Čechy před zahálením s ratifikací Lisabonské smlouvy. Pokud se české legislativě nepodaří přijmout dokument do začátku příštího roku, může to podle Leinena výrazně oslabit postavení České republiky jako předsednické země EU. Předseda tohoto výboru reagoval na úterní prohlášení premiéra Mirka Topolánka, podle něhož Česko letos smlouvu reformující instituce Evropské unie neschválí.

K úspěšnému přijetí smlouvy by podle Topolánka mohlo dojít v prvním čtvrtletí příštího roku, tedy až během půlročního českého předsednictví unii, které začne v lednu. To Leinen považuje za špatnou zprávu. „Mohlo by to oslabit postavení České republiky v době předsednictví,“ varoval. Předsednická země má podle něj řešit problémy ostatních. Pokud ČR neschválí Lisabonskou smlouvu, „bude to možná vůbec poprvé, kdy předsednická země bude problémem“, poznamenal německý politik na dotaz, jakým způsobem to může oslabit českou pozici.

Lidovci chtějí ratifikaci do konce roku 

Podle lidovců by lisabonská smlouva měla být v Česku ratifikována ještě do konce letošního roku. Shodl se na tom dnes celostátní výbor KDU-ČSL. Strana proto bude přijetí dokumentu ještě letos podporovat. Šéf zelených Martin Bursík rovněž doufá, že by k ratifikaci mohlo dojít do konce roku. Proti odkladu je i ČSSD. Ani s lidovci a zelenými ale třipětinovou většinu nutnou pro přijetí dohromady nedají. Pro Lisabon totiž ruku nezvednou komunisté.

Reformní dokument dosud schválilo 24 z 27 unijních států. V Česku se čeká na verdikt Ústavního soudu, zda není v rozporu s českou ústavou. Jednání soudu je naplánováno na 25. listopadu. Leinen věří, že soudci žádný rozpor nenajdou, což umožní jeho schválení v parlamentu.

O strategii, jakou by měl postupovat ratifikační proces v unii po červnovém odmítnutí smlouvy v irském referendu, bude jednat prosincový summit EU. Česká republika by na něm podle Leinena měla „vyslat pozitivní signál“, že dokument nakonec přijme. „Možná, že by někdo měl na summitu přednést harmonogram ratifikace,“ doporučil Praze.

Evropská unie
Zdroj: ČT24
Vydáno pod