Ministr Julínek představil nový balíček zdravotnické reformy

Praha - Na dnešní tiskové konferenci ministr Tomáš Julínek znovuobhajoval reformní balíček, který příští týden předloží vládě. V nové verzi zdůraznil především právní jistoty pro pacienty i pojištěnce. Celá reforma se podle Julínka obrací výrazně vůči pacientovi oproti zdravotnickým zařízením. Jádrem nového znění reformy je důraz na formy poskytování zdravotnických služeb.

Soubor úvodních zákonů, schválených v dubnu letošního roku, má být vládě předložen 12. listopadu letošního roku. V případě schválení má poté postoupit do Poslanecké sněmovny jako jedno z témat listopadové schůze. Ideálním termínem nabytí účinnosti zákonů má být podle Julínka 1. březen příštího roku. Ještě předtím je však Julínek odhodlán celou reformu znovu vysvětlit koaličním partnerům. Lidovci mají problém především s novým zákonem o potratech. Díky novele by mohly tento zdravotní zákrok podstoupit i cizinky bez trvalého pobytu. 

Důležitým prvkem hlavního Zákona o zdravotních službách je zajištění tzv. „práva na druhý názor“. Pacient tak dostane v případě pochybností o svém lékaři možnost získat veškerou dokumentaci a právo na konzultaci s jiným lékařem. Právo pacienta na výběr lékaře tak bude více respektováno. Novinkou je také zákon ohledně návštěv v nemocnicích. „Reagovali jsme na výtky, že návštěvy jsou zbytečně omezovány. Dosud tyto práva nebyla nikde definována, na což jsme zareagovali,“ uvedla náměstkyně pro zdravotní péči Markéta Hellerová.

Nově mají být pacientům zpřístupněny veškeré informace o možnostech a provozním řádu dostupných zdravotnických center. Zákon o zdravotnické záchranné službě si klade za cíl zajistit dostupnost zdravotní pohotovosti do 15 minut na většině území republiky. Pouze 100 až 120 tisíc obyvatel v odlehlejších oblastech má garantovaný limit 20 minut do příjezdu záchranné služby. V České republice má podle zprávy ministerstva vzniknout na 44 nových stanovišť.

Julínek zdůraznil úlohu lékařských praxí i pojišťoven

Jistých změn dostál také Zákon o zdravotním pojištění. Dle nového znění mají lékaři v první řadě nabízet služby, jejichž náklady plně hradí pojišťovna. Až poté má následovat nabídka nadstandardní péče, jejichž náklady platí pacient z vlastních zdrojů. Navrhované zákony mají umožnit třeba i prodej nebo pronájem lékařských praxí. Při dědění má nově přejít na dědice celá praxe včetně smlouvy s pojišťovnami.

Stínový ministr zdravotnictví David Rath v reakci na Julínkovu obhajobu programu uvedl, že je ochoten všemi dostupnými prostředky zamezit realizaci všech Julínkových návrhů. Jiří Paroubek dokonce varoval občanské demokraty před schválením zákonů, které by znamenaly jistou volební porážku v parlamentních volbách za dva roky. Vlna kritiky se šíří také z vedení České lékařské komory, kterému se nelíbí především finanční politika pojišťoven.

Původní Julínkův plán byl, aby reforma platila od ledna 2009. Koaliční partneři však zpochybnili jeho záměr převést zdravotní pojišťovny a budoucí univerzitní nemocnice na akciové společnosti. Opozice, odbory, vysoké školy i pacientské organizace protestovaly. Ministr proto reformu rozdělil na dvě části a kontroverzní předlohy odsunul.