Ministr Babacan věří, že se během českého předsednictví Turecko přiblíží EU

Praha - Turecký ministr zahraničí Ali Babacan dnes na pražském jednání vyjádřil naději turecké diplomacie v brzké přijetí státu do EU. Turecko věří, že během nadcházejícího českého předsednictví v EU dosáhne pokroku v rozhovorech o členství v unii. Babacanův český protějšek Karel Schwarzenberg po schůzce připomněl, že Česká republika podporuje co nejrychlejší vstup Turecka do EU.

Turecko by se podle Prahy mělo stát členem se všemi běžnými právy. „Česká republika je jedna ze zemí Evropské unie, která nejsilněji podporuje vstup Turecka do EU,“ řekl Schwarzenberg. V EU se však v souvislosti s přijetím Turecka objevují pochyby, i když Turci již zahájili přístupové rozhovory. Hovoří se například o tom, že by bylo lepší, kdyby se stalo jakýmsi privilegovaným partnerem.

Evropská komise ve středu zveřejnila zprávu hodnotící přibližování Turecka unii. Uvedla v ní, že strategická důležitost Turecka roste například kvůli energetické bezpečnosti. Poslední hodnocení Turecka vyznívá podstatně pozitivněji než v uplynulých letech, země ale musí nadále pokračovat v politických reformách. Výhled, kdy by Turecko mohlo do unie vstoupit, jako obvykle komise neposkytla.