Moravskoslezský hejtman bude mít šest náměstků, dosud měl pět

Ostrava - V čele Moravskoslezského kraje stane v následujícím funkčním období více náměstků než dosud. Hejtman bude mít místo pěti zástupců šest. Nový náměstek bude mít na starosti cestovní ruch a územní plán. Koaliční partneři, tedy ČSSD a KSČM, se dnes definitivně dohodli, že zastoupení v radě bude rozděleno osm ku třem a komunisté budou mít dva náměstky.

Koaliční partneři se zatím nebavili o konkrétním personálním obsazení jednotlivých postů, protože o nich chtějí jednat ještě uvnitř svých stran. Obsazení rady by chtěli oznámit v pondělí. Zřejmě však komunistům připadne oblast zdravotnictví a také sociální věci spolu s kulturou.

ČSSD komunistům přenechala oblast zdravotnictví, přestože právě na něm sociální demokraté vystavěli svou předvolební kampaň. Obě strany ale stejně mají na stěžejní témata, jako jsou například proplácení poplatků v krajských nemocnicích nebo likvidace akciových společností v nemocnicích a opětovný převod nemocnic na příspěvkové organizace, totožný názor. Společné programové prohlášení by strany chtěly předložit do konce ledna příštího roku.

Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje

  • 65 zastupitelů celkem
  • vládnout bude ČSSD (31 křesel) společně s KSČM (11 křesel)
  • opozice ODS 18 mandátů a lidovci 5 mandátů

Nově vznikne v kraji i výbor pro tělovýchovu a sport a dosavadní komisi pro kulturu chtějí koaliční partneři povýšit na výbor. Celkem by tak mělo být 12 výborů a sedm komisí. Výbor je orgánem zastupitelstva a má kontrolní a iniciativní funkci. Komise je orgánem rady a je iniciativním a zároveň i poradním orgánem.