Pardubický kraj povede ČSSD se středovou koalicí

Pardubice - Povolební jednání v Pardubickém kraji dostálo konečné dohody. Sociální demokraté se na podobě zastupitelstva během dvou hodin dohodli s Koalicí pro Pardubický kraj, zahrnující lidovce, SNK ED a nezávislé. Do opozice vstoupí kuriózní uskupení ODS a komunistů. Informaci dnes uvedl předseda krajské ČSSD a nejvážnější kandidát na hejtmana Radko Martínek. V devítičlenné radě si sociální demokraté s Koalicí rozdělí křesla v poměru 6:3.

„Hlavním důvodem, proč jsme se nakonec rozhodli pro Koalici pro Pardubický kraj, je, že reprezentuje voliče, kteří jsou velmi blízcí sociální demokracii,“ řekl Martínek. Sociální demokraté byli úspěšní ve volbách do krajského zastupitelstva v celé zemi. V Pardubickém kraji získali 19 zástupců z 45 zastupitelů, ODS má 11 mandátů. Koalice pro Pardubický kraj obsadila devět křesel, komunisté mají šest zastupitelů. Roman Línek (KDU-ČSL) zůstane jakýmsi vicehejtmanem.

K situaci se vyjádřil také předseda ČSSD Jiří Paroubek. „Je pravdou, že jsem dával přednost levostředovým koalicím. Myslím, že koalice ve všech krajích se doposud vyvíjí správným směrem,“ řekl Paroubek. Radko Martínek dnes také dodal, že budou zrušeny některé odbory, navíc budoucí hejtman bude mít pouze dva náměstky.   

Pardubický kraj čeká řada změn ve vedení. Původně všech devět radních pracovalo na plný úvazek za odpovídající plat. Nyní se bude rada skládat ze sedmi uvolněných, a tedy plně placených radních, dva radní budou neuvolnění s mnohem nižším mzdovým ohodnocením. Dvě volební období byli z devíti radních tři náměstci, nyní se jejich počet sníží na dva.