Lidovci mají výhrady k Julínkovým zákonům, chtějí jejich změny

Praha – Reformní zákony, které včera představil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, se nelíbí lidovcům. Shodl se na tom dnes celostátní výbor KDU-ČSL. Jedna ze dvou menších koaličních stran má výhrady především proti zákonu, který umožňuje občankám Evropské unie z jiných států potratit v Česku. Problémy však křesťanští demokraté mají i s dalšími třemi částmi reformy. Lidovci chtějí Julínkovy návrhy projednat s premiérem Topolánkem a vládě potom předložit až kompromisní řešení.

Ministerstvo zdravotnictví hájí zákon umožňující Evropankám bez trvalého pobytu podstoupit v Česku potrat tím, že jde o požadavek EU. „V tomto směru bychom se dostali do střetu s volným přístupem občanek Evropské unie ke službám,“ uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví Markéta Hellerová.

Ani to ale zřejmě lidovce nezviklá v jejich názoru. „Moc bych se divil, kdyby kterýkoli křesťanský demokrat řekl, že za to zvedne ruku,“ uvedl ministr Cyril Svoboda. Tomáš Julínek uvedl, že se chce s lidovci ještě sejít a reformy jim řádně vysvětlit.

Ministr zdravotnictví se má s předsedou KDU-ČSL Jiřím Čunkem setkat na začátku příštího týdne. Kabinet o reformách začne jednat ve středu. Celostátní výbor KDU-ČSL reformu v nezměněné podobě odmítá a doporučil křesťanskodemokratickým ministrům, aby hlasovali proti ní. Situaci by podle ní mohly změnit ústupky ministerstva zdravotnictví.