Na českých horách začíná lyžařská sezona, ski areály slibují kvalitnější služby

Praha - Lyžaře a turisty by měly české hory lákat víc než kdykoli dřív. Do zimních středisek putovaly rozsáhlé investice, ski areály mají více sněžných děl, kapacita lanovek roste a jejich provozovatelé slibují příznivé ceny. Do nové sezony vstupují čeští vlekaři se známým sloganem "Všude dobře, doma nejlíp".

Ski areály prezentují nadcházející sezonu slovy „zdražení nepatrné, zlepšení markantní“. Do českých hor totiž bylo investováno velké množství peněz, často z evropských programů, z nichž na to Česko může čerpat až 25 miliard. Například na Lipně investovali půlmiliardu, jinde to jsou zhruba stomilionové částky.

„Díky investicím, které byly do technického vybavení ski areálů učiněny, by se mohla zlepšit situace v čekání na vleky a také zvýšit bezpečnost sjezdovek,“ slibuje Ředitel agentury Czech Tourism Rostislav Vondruška. Kvalitnější a nakonec levnější lyžařský pobyt v Alpách je podle českých provozovatelů mýtus. Aktuální ceny přesto zvedají, asi o dvě procenta, za denní lyžování na tuzemských kopcích tak průměrně zaplatíte 447 korun a v nejdražším Špindlerově Mlýně 700 za den.

Zlepšit by se měla i bezpečnost na českých sjezdovkách, poprvé budou platit nezávazné mezinárodní normy FIS. Ty určují, kdo má přednost na sjezdovce, jak se zde má člověk chovat nebo jestli se na ní může chodit pěšky.

Česku ale stále chybí zákon, který by mohli používat záchranáři. Zákon o horách nebo horské službě úředníci ministerstva pro místní rozvoj připravují už čtvrtý rok. Když ale letos na jaře odevzdali jeho první návrh, legislativní rada vlády řekla, že Česko takový zákon nepotřebuje. Zákonodárci chtějí situaci řešit provizorně, nutné chybějící paragrafy budou zapracovány do úplně jiného zákona.