Kauza s jedním z největších pytláků bude pokračovat v prosinci

Brno - Před Okresním soudem Brno-venkov se dnes projednával případ jednoho z největších pytláků v Česku. Proces byl odročen na 10. prosince. Josef Konečný z Ořechova na Brněnsku skolil podle obžaloby stovky kusů lesní zvěře. Škoda, kterou způsobil, je téměř 10 milionů korun. Soud zasedl až po dvou letech od dopadení Konečného. Proces se zdržel kvůli množství trofejí, které musel soudní znalec ohodnotit. Muži hrozí až pět let vězení, protože už ale byl odsouzen za jinou trestnou činnost na šest let, soud mu pravděpodobně udělí souhrnný trest.

Soud kauzu odročil kvůli obhajobě, která požaduje nové důkazy. Nelíbí se jí posudek znalce, který zkoumal sbírku loveckých trofejí a ohodnotil ji na 7 milionů korun. Podle Konečného je částka značně nadhodnocená a obžaloba nesmyslná. Vinu popírá s tím, že jeho předkové byli myslivci a větší část trofejí zdědil. „V životě bych nemohl ulovit tolik trofejí a sníst skoro tři tuny masa, které na ulovené zvěři byly,“ řekl soudu. Nebývale velký počet trofejí ve svém domě zdůvodnil tím, že „někdo sbírá autíčka nebo krabičky od sirek“, zatímco on shromažďuje trofeje.

Legální odstřel jelena dvacateráka by stál 200 tisíc korun

K odhalení Konečného přispěl hlavně alkohol. Muž se před dvěma lety opil tak, že se přestal kontrolovat a v záchvatu žárlivosti začal střílet na dům sousedky, ve kterém byla na návštěvě jeho manželka. Ve vedlejší vesnici dokonce střílel po autě. Když zasáhla policie a vpadla do jeho domu, objevila doslova druhé Konopiště. Dům byl celý zaplněný parožím. Policie napočítala více než 1 300 loveckých trofejí z paroží jelenů, daňků a muflonů, objevila uřezané hlavy zvěře, ale i hnijící maso v nefunkčních mrazicích boxech. Ve sbírce jsou i parohy jelenů dvacateráků, za jejichž legální odstřel by lovec musel zaplatit 200 tisíc korun.

Okresní soud Brno-venkov Konečného trestnou činnost rozdělil. V domě se při prohlídce kromě loveckých trofejí našel i kompletní zbrojní arzenál, ke kterému si muž pomohl i jako bývalý puškař brněnské zbrojovky. Nejprve byl proto souzen za vše mimo pytlačení, od ublížení na zdraví, střelbu a krádeže po nedovolené ozbrojování. Za celkem pět trestných činů ho soud poslal na šest let do vězení.

V domě se skrýval hotový zbrojní arzenál

Počet loveckých trofejí mnohonásobně převyšuje i zámecké sbírky. Například zámek v Kunštátu na Blanensku, který má jednu z největších sbírek paroží na Moravě, vlastní přibližně 200 kusů paroží. Zabavené lovecké trofeje jsou zatím v rukou policie, zajímá se ale o ně už několik institucí. Lesníci by z nich chtěli vytvořit expozici pytláctví. S největší pravděpodobností ovšem propadnou státu a budou zdobit některý státní zámek nebo hrad. Konečné slovo bude mít soud.        

  • Lovecké trofeje autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/511/51028.jpg
  • Zabavené zbraně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/511/51024.jpg