Rozhodnutí padlo: Komunisté budou ve středních Čechách podporovat Ratha

Praha - Středočeská Komunistická strana Čech a Moravy včera ve večerních hodinách ratifikovala dohodu, podle níž budou komunisté ve středočeském zastupitelstvu podporovat menšinovou vládu sociálních demokratů. Součástí dohody je oboustranná veřejná podpora. Zástupci středočeské KSČM to oficiálně potvrdili dnes v Poslanecké sněmovně. ČSSD vedená volebním lídrem Davidem Rathem tak může sestavit jednobarevnou krajskou radu, která v čele hejtmanství vystřídá dosavadní koalici ODS, KDU-ČSL a SNK ED.

Podle komunistů by sice bylo čistší, kdyby je sociální demokraté přizvali do krajské vlády, nicméně tato možnost podle lídra středočeských sociálních demokratů Davida Ratha nepřipadá v úvahu. Předseda středočeské krajské rady KSČM Stanislav Grospič tvrdí, že nicméně jde o podporu s podmínkami: zrušení poplatků v nemocnicích včetně krajských nemocničních lékáren, odmítnutí radaru a podpora učňovského školství a dopravy. 

„Obě politické strany, ODS i komunisté, dostaly stejné podmínky. Bohužel ODS je hodila pod stůl a nehodlala se jimi vůbec zabývat. Nabízela jen velkou koalici, která pro nás byla nepřijatelná,“ vysvětlil v rozhovoru pro Studio 6 postup sociálních demokratů Rath, zároveň odmítl, že by smlouva s komunisty znamenala skrytou koalici. Je podle něj rozdíl, zda jde o koalici, kdy mají komunisté své lidi v krajské vládě, a kdy jen tolerují jednobarevnou vládu.

Koalici s komunisty sociální demokraté zamítli s tím, že již před volbami tvrdili, že nejpřijatelnější model vládnutí je pro ně jednobarevná menšinová vláda sociální demokracie s tolerancí ostatních stran. Vedení krajských komunistů již dříve deklarovalo, že z jejich strany musí jít o otevřeně deklarovanou podporu, nikoliv tichou toleranci. V novém zastupitelstvu budou mít komunisté předsedy tří výborů a ODS předsedu kontrolního výboru, obě strany dostanou též funkce místopředsedů všech výborů.

David Rath

„My jsme nabídli toleranci i ODS a ona ji odhodila, tudíž nám nezbylo nic jiného než tolerance komunistických hlasů. Takže o této formě vlády rozhodla také ODS.“

Ve středních Čechách nelze vládnout s komunisty

Podle Ratha je situace ve středních Čechách jiná než například v Moravskoslezském kraji. Sociální demokraté nemohli ve Středočeském kraji přistoupit na koalici s komunisty, protože by mohli přijít o své středové voliče. Rozdíl je podle něj v tom, že Moravskoslezský kraj je daleko více levicově zaměřen než Středočeský kraj a lidé si více přejí levicovou koalici. Ve středních Čechách lidé více inklinují ke středové koalici.

Rozkol kvůli spolupráci s komunisty v ČSSD nehrozí 

V sociální demokracii panuje sice rozdílný názor na to, zda spolupracovat s komunisty, či nikoliv, nicméně rozkol kvůli tomu ve straně podle Ratha nehrozí. V této souvislosti připomíná, že například na úrovni obcí je spousta koalic s komunisty. Někteří sociální demokraté však s komunisty spolupracovat nechtějí, neboť KSČM se podle nich stále nevyrovnala se svou minulostí. Rath k tomu dodává, že například lidovci přímo s komunisty vládli a nikdo jim minulost nevyčítá.

Středočeský model na vládní úrovni je přijatelný

Možnost, že by model středočeské krajské vlády fungoval i na vládní úrovni, nezavrhuje. Podle něj o tom, jak bude vypadat nová vláda po volbách v roce 2010, rozhodnou voliči. „Já sám preferuji ten středočeský model, který se nám, zdá se, podařil. To znamená, že pokud takto rozhodnou voliči a ta čísla budou takto rozložena, tak asi nejférovější vůči voličům bude pokusit se o menšinovou vládu s tolerancí jiných politických stran,“ řekl Rath ve Studiu 6 s tím, že koaličnímu vládnutí s komunisty by se zatím bránil, neboť doba na takovou alternativu ještě není zralá.