V Přerově chtějí kvůli neukázněným řidičům zřídit odtahovou službu

Přerov - Přerovská radnice chce ve městě kvůli nekázni tamních řidičů odtahovou službu. Provozovat ji má město prostřednictvím technických služeb. Zástupci radnice nyní hledají místa, kam by odtažená auta mohli bezpečně umístit. Město dosud podobnou službu nemělo. Takzvané botičky na kolech aut, kterými městská policie řidiče za špatné parkování trestá, jsou podle nich často neúčinné, uvedl mluvčí radnice Bohuslav Přidal.

„Nekázeň řidičů někdy až ohrožuje bezpečnost silničního provozu. Problémem je najít vhodné prostory, kde by auta mohla být umístěna. Parkoviště musí být přitom chráněno a oploceno,“ řekl Přidal. Místa již začali pro město vybírat zástupci technických služeb a odboru rozvoje. „Uvažujeme, že by službu zajišťovaly technické služby. Dostali jsme sice nabídku z Prostějova, kde tato služba funguje, ale jen odtažení auta by přišlo na 2600 korun. Řidiči by navíc museli řešit problém, jak se pro něj po odtažení dostat,“ doplnil mluvčí.

Podle zástupců radnice město jinou možnost nemá. Nekázeň řidičů je podle nich ve městě taková, že musejí špatné parkování řešit rázněji. Botička na voze znamená pro některé řidiče dobře hlídané auto. Nechají si ji tam třeba týden, uvedla náměstkyně primátora Elena Grambličková.

Podle šéfa městské policie Omara Teriakiho bude tato služba účinná. „Nejde jen o špatné parkování, ale vozidla často parkují i na místech, kde zvyšují riziko dopravních nehod. Těchto případů přibývá. Odtahová služba je sice radikální prostředek, ale účinný,“ řekl ředitel městské policie.

Odtahovou službu hodlá město zavést již příští rok. Radnice bude muset zakoupit i speciální odtahové auto. Jeho náklady odhaduje na 2,5 milionu korun.