Pražská zoo u soudu uspěla, může dál užívat své logo

Praha - Pražská zoo může dál užívat své logo s koněm Převalského, které v roce 1998 vytvořil výtvarník Michal Cihlář. Rozhodl o tom dnes Městský soud v Praze, který zamítl Cihlářovu žalobu. Malíř požadoval, aby se zahrada dalšího užívání loga zdržela a požadoval 1,8 milionu korun za jeho neoprávněné užívání. Rozsudek zatím není pravomocný, lze se proti němu odvolat k vrchnímu soudu.

U soudu vypovídal ředitel zoo Petr Fejk, který s Cihlářem uzavíral smlouvu o vytvoření loga na dobu neurčitou. Uvedl, že žaloba, kterou výtvarník podal, byla pro zoo překvapením. Cihlář si podle něj za devět let intenzivní spolupráce na užívání loga ani jednou nestěžoval. „Jeho současné chování považuji za účelovou spekulaci ve snaze získat více peněz,“ uvedl Fejk.

Malíř za logo získal 50 tisíc korun, což byl v roce 1998 podle Fejka desetinásobek běžných odměn pro výtvarníky. Ostatní linoryty vznikaly na základě konkrétních objednávek, malíř dostával zaplaceno vždy
po zhotovení a předání děl. Prací pro zoo si podle ředitele vydělal celkem 4,2 milionu korun.

Výtvarník se soudí i kvůli dalším grafikám 

Cihlář, který se dnešního jednání neúčastnil, smlouvu o dílo vypověděl ke
konci března loňského roku. Vedle žaloby pak podal také návrh na předběžné opatření, které by zoo zabránilo užívat logo už před vynesením rozsudku. Pražský městský soud a po něm i soud vrchní však opatření zamítly s tím, že ve smlouvě o dílo šlo o jednorázové plnění, vytvoření loga, a že takovou smlouvu po odevzdání díla vypovědět nelze.

Výtvarník vede se zoo i další spor. Domáhá se vydání bezdůvodného obohacení spojeného s údajně neoprávněným užíváním jeho grafik. V projednávání kauzy bude soud pokračovat až poté, co nabude
právní moci rozsudek týkající se loga. Žaloba se vztahuje pouze na díla,
která vytvořil do konce listopadu 2000. Do té doby platil starý autorský zákon a Cihlářův obhájce tvrdí, že uzavření smluv na jednotlivá díla nebylo s tímto právním předpisem v souladu.