Ve Zlínském kraji letos ubylo úseků silnic v havarijním stavu

Zlín - Motoristé ve Zlínském kraji se letos dočkali mírného zlepšení stavu silnic druhé a třetí třídy. V havarijním stavu jich bylo na konci září celkem 372 kilometrů, což je asi o 89 kilometrů méně než v roce 2006. Mírně naopak přibylo vozovek, jejichž stav odborníci hodnotí jako nevyhovující. Těch je nyní v regionu z celkové délky silnic téměř třetina. Vyplývá to z aktuálních informací Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK).

„Mírné zlepšení celkového hodnocení je důsledkem letos dokončených investic do silniční sítě. Naší prioritou je snižovat počty havarijních úseků,“ uvedl ředitel ŘSZK Bronislav Malý. Společnost, která má správu silnic nižších tříd v kraji na starosti, ročně hospodaří z rozpočtem zhruba 300 milionů korun. Aby se všechny silnice dostaly aspoň do vyhovujícího stavu, bylo by podle Malého potřeba jednorázově investovat přes dvě miliardy korun.

Z jednotlivých okresů Zlínského kraje se silnice nejvíce zlepšily na Uherskohradišťsku, mírně na Kroměřížsku. Největší zhoršení kvality vozovek pak odborníci zaznamenali na Vsetínsku.

Zlínský kraj nyní spravuje téměř 1780 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Ve výborném stavu je nyní stejně jako loni asi 13 procent. Dalších 21 procent bylo odborníky označeno jako dobré, 15 procent jako vyhovující. Zbytek, více než polovina, je ve stavu nevyhovujícím nebo havarijním. Příčinou je především nadměrná osobní i nákladní doprava a také to, že v regionu dosud téměř chybějí komunikace dálničního typu. Kraj do oprav silnic nižších tříd každoročně investuje řádově několik stovek milionů korun. Opravy se tak každý rok dočká zhruba 50 kilometrů vozovek.