Jednání o koalici na Olomoucku zatím bez dohody

Olomouc - Jednání o budoucí koalici v Olomouckém kraji dnes probíhala v sídle krajské ČSSD od 9:30. Jako první se sociální demokraté sešli se zástupci Lidovců. Během hodinového jednání však obě strany nebyly schopny vyprodukovat jakoukoliv vzájemnou dohodu. Shodli se pouze na tom, že budou nadále jednat, a to i na parlamentní úrovni. K další schůzce má dojít v pondělí.

Z prozatímních jednání se rýsují dvě možné koalice - sociální demokraté spolu s KDU-ČSL, nebo velká trojkoalice ve složení ČSSD, občanští demokraté a Lidovci. Podle předsedy krajské ČSSD i poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka bude pro vznik koalice potřebná shoda v otázkách zdravotnictví. 

Komunisté byli z povolebního vyjednávání vyloučeni již v době po volbách. Nyní by však mohli být k jednání znovu přizváni. „Nezatracuju ani variantu, že se vrátíme k již uzavřeným věcem, což bylo jednání s komunisty,“ prohlásil dnes Vlček. Volební lídr komunistů Alexander Černý na to reagoval slovy: „Trváme na tom, že programovou změnu v Olomouckém kraji jsou schopny garantovat na základě velmi velké programové shody především ČSSD a KSČM. Jakékoliv jiné uskupení je podvod na voliče.“