V čele výboru pro evropské záležitosti bude Jacques

Praha - Novou předsedkyní sněmovního výboru pro evropské záležitosti se stala poslankyně zelených Kateřina Jacques. Výbor byl téměř 11 měsíců bez svého předsedy, tedy od doby, kdy na tuto funkci rezignoval její stranický kolega Ondřej Liška. Ten z výboru odešel, protože se stal ministrem školství. Informovalo o tom dnes Rádio Česko.

Volba se uskutečnila na čtvrtečním zasedání a Jacques od přítomných sedmi poslanců obdržela všech sedm hlasů, což odpovídá počtu koaličních poslanců ve výboru. Její volbu předsedkyní musí ještě potvrdit plénum sněmovny na své úterní mimořádné schůzi, kterou svolala ODS a kde je tento bod zařazen.

Místopředsedkyně výboru za ČSSD Anna Čurdová řekla, že opozice se volby ve výboru neúčastnila. „Sociální demokracie před tajnou volbou z jednání odešla,“ řekla. Jak ale dodala, respektuje koaliční dohodu včetně toho, komu místo předsedy náleží.

Výbor má podle jednacího řádu sněmovny pověření schvalovat a vyjadřovat se ke směrnicím a dalším dokumentům, které přijdou z EU. Protože těch materiálů je tolik, že by tím byla sněmovna zahlcena, proto se pravomoc přenesla na výbor pro evropské záležitosti. Letos v létě se také uvažovalo o tom, že zelení získají post místopředsedy sněmovny výměnou za to, že nemají svého předsedu výboru pro evropské záležitosti. V této souvislosti se hovořilo právě o Kateřině Jacques. Počet místopředsedů by tak vzrostl ze současných pěti na šest, tento záměr se ale nepodařilo uskutečnit.