Z nejvyšších kontrolních institucí lidé nejvíce věří ČOI

Praha - Z nejvyšších soudních a kontrolních institucí Češi nejvíc důvěřují České obchodní inspekci (ČOI). Podle šetření agentury STEM jí věří 78 procent lidí. Stabilně vysokou důvěru má u 75 procent dotázaných také úřad ombudsmana neboli veřejného ochránce práv. 66 procent lidí věří Nejvyššímu kontrolnímu úřadu. 64 procent Nejvyššímu soudu a 62 procent Ústavnímu soudu. Vyplývá to průzkumu agentury STEM, který proběhl v říjnu.

Na všechny jmenované soudní a kontrolní instituce shodně pohlížejí muži i ženy, důvěru v soudní i kontrolní instituce nijak podstatně neovlivňuje ani věk respondentů. Důvěra v instituce je tím vyšší, čím vyšší je vzdělání dotázaných a čím lépe je jejich rodina majetkově zajištěna.

Rozdíly v hodnocení institucí se projevují v závislosti na politické orientaci dotázaných. Lidé, kteří se řadí politicky napravo, důvěřují častěji NKÚ, Nejvyššímu, Ústavnímu i Nejvyššímu správnímu soudu. Dotazovaní, kteří se řadí politicky spíše nalevo, věří více ombudsmanovi a ČOI.

Nižší důvěru vyjadřují soudním a kontrolním institucím tradičně stoupenci KSČM. Výjimkou je ČOI a ombudsman, jimž důvěřují téměř stejně jako příznivci ostatních stran. Veřejnému ochránci práv naopak nejvíce věří příznivci Strany zelených, ČOI voliči sociálních demokratů.