Jehlička potvrdil Hazuku ve funkci ředitele Národní knihovny

Praha - Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) předal ve čtvrtek jmenovací dekret Pavlu Hazukovi, který byl do té doby jen pověřeným ředitelem Národní knihovny (NK). Bez toho, aniž by prošel konkurzem, ho ministr jmenoval jako nástupce Vlastimila Ježka. Volba bez konkurzu je v souladu s platnými pravidly i právem ministra.

Toho Jehlička 9. září odvolal kvůli údajným pochybením při přípravě výstavby nové budovy NK. Hazukův jmenovací dekret bude platit od pondělí 10. listopadu, jmenován je na šest let.

Hazuka byl jedním z adeptů, jenž knihovnu dobře zná a jehož ministr nakonec oslovil. Hazuka pracoval v knihovně již před časem a měl na starosti právě přípravu stavby nové budovy. Letos na jaře se stal ředitelem Památníku národního písemnictví.

Bývalého ředitele NK Jehlička odvolal proto, že příprava soutěže na návrh nové budovy byla podle něj špatně připravená a z toho údajně plynou všechny následující problémy s přípravou stavby. Ježek ale opakoval, že si není svých pochybení při přípravě soutěže vědom; tím, kdo znemožnil pokračovat v přípravě stavby, je podle něj magistrát, jenž knihovně neprodal slíbené pozemky.

Hazuka chce hledat nový pozemek pro blob

Krátce před svým odvoláním Ježek přišel s tím, že jedná o jiném pozemku v Praze pro Kaplického stavbu. Hazuka, který již dříve v NK pracoval, po svém uvedení do funkce řekl, že chce v jednání o novém pozemku pokračovat. Uvedl ale, že se nejprve seznámí se všemi materiály a dokumenty, které mnohaměsíční anabázi, zahájenou vyhlášením výsledků mezinárodní architektonické soutěže, dokládají.

Ministr kultury zase několikrát naznačil, že zvažuje, že by celá soutěž na stavbu nové knihovny mohla být zrušena. Zrušit ji může jedině její vyhlašovatel, tedy Národní knihovna.

Národní knihovna
Zdroj: ČT24