Šéfové zpravodajských služeb se sešli v Praze

Praha - V české metropoli se sešli čelní představitelé zpravodajských služeb členských států NATO. Poprvé přijeli také zástupci zemí přizvaných do Severoatlantické aliance z Albánie a Chorvatska. Mezi jinými tématy debatovalo přes 100 velitelů třeba o zlepšení spolupráce uvnitř NATO. Zpravodajské rozvědky významně přispívají k bezpečnosti vojáků v zahraničních misích.

Rozvědky západních zemí se zaměřují na lokality Balkánu a Afghánistánu, kde vedle dalších působí i české jednotky. V poslední době třeba odhalili chystané útoky na provinční rekonstrukční tým v afghánské provincii Lógar.

Ředitelka alianční zpravodajské divize Karen Laino ocenila spolupráci s českou vojenskou rozvědkou. „Kvalita informací, které dostáváme od českého vojenského zpravodajství, je opravdu dobrá,“ pochválila zpravodajskou službu Laino.

Jen v minulém roce poslalo Vojenské zpravodajství českým politickým špičkám i armádě přes 300 zpráv o dění a hrozbách v Afghánistánu. Rozvědka třeba spolupracuje na výběru lokalit, kde pomáhají civilisté.

V době českého předsednictví EU čeká zpravodajskou službu zvýšená aktivita také doma. Odborníci totiž předpokládají, že české předsednictví zapůsobí „magneticky“ na cizí špiony. Ve spolupráci s civilní kontrarozvědkou se budou mimo jiné prověřovat tlumočníci a obsluha.

Vydáno pod