V Česku se prodává falšovaný med

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla na českém trhu osm falšovaných medů. Analýzy v nich odhalily přítomnost C4 cukrů pocházejících z nemedonosných rostlin, jako je kukuřice a cukrová třtina. Zjištěný obsah C4 cukrů tedy prokazuje dodatečné doslazování medu, které není dovoleno. Inspekce nařídila medy stáhnout z trhu a předala případ Státní veterinární správě. Doslazování medu cukrem inspekce kvalifikovala jako klamání spotřebitele.

Vzorky nekvalitních medů inspekce odebrala v prodejnách obchodního řetězce Ahold, který v Česku provozuje supermarkety Albert a hypermarkety Hypernova, diskontních obchodech Lidl a Plus a velkoobchodní společnosti Makro Cash&Carry. Falšované medy vyráběly, distribuovaly nebo prodávaly firmy JSG Food s. r. o. a JSG med a. s. z Plzně.

Makro Cash&Carry už med, který nevyhověl normám, stáhl z prodeje. Zákazníci, kteří si ho koupili, ho mohou vrátit. Ostatní nabízené medy, i od jiných dodavatelů, nechá Makro prověřit v nezávislých laboratořích.

Med je v českých předpisech definován jako potravina přírodního sacharidového charakteru, do které se nesmí přidávat žádné jiné látky včetně aditiv. Lze do něj přimíchat pouze jiný druh medu. V případě všech osmi nevyhovujících vzorků se jednalo o směsi medu ze zemí Evropy i mimo ni.