Většina lidí nechce platit na dálnici podle ujetých kilometrů

Praha - Více než dvě třetiny lidí nesouhlasí s tím, aby osobní auta v budoucnu platila za použití dálnic podle počtu skutečně ujetých kilometrů. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM pro Ředitelství silnic a dálnic. Se zavedením kilometrických sazeb přitom počítá po roce 2010 ministerstvo dopravy, které považuje novinku za spravedlivou.

Prvním krokem k zavedení mýtného pro osobní automobily má být výměna nalepovacích dálničních známek za elektronické kupony. Ta se zřejmě uskuteční k 1. červenci příštího roku. V první fázi však budou řidiči osobních vozů stále platit za časový úsek, během kterého mohou silnice a dálnice využívat. O záměru MD nahradit známky elektronickou krabičkou slyšela podle průzkumu zhruba polovina občanů.

Na otázku, zda je spravedlivé, aby osobní automobily platily za ujeté kilometry, odpovědělo 26 procent oslovených „určitě ne“ a 39 procent „spíše ne“. Ke „spíše ano“ se přiklonilo 29 procent, „určitě ano“ šest procent. Naopak samotný záměr zavést elektronické kupony si získal tři čtvrtiny respondentů.

Jen třetina Čechů považuje naše dálnice za srovnatelné se západní Evropou

Průzkum se týkal i další problematiky související s dálnicemi. V hodnocení kvality novějších českých dálnic je populace rozdělena na tři stejné části. Třetina považuje kvalitu nových dálnic za srovnatelnou se západní Evropou, třetina za horší a třetina neví, jak dálnice hodnotit. Výrazně hůře však Češi hodnotí kvalitu a hustotu služeb na českých dálnicích ve srovnání se zahraničím.