Sociální demokraté na Zlínsku stále hledají koaličního partnera

Zlín - Sociální demokraté na Zlínsku stále hledají optimální složení tamní krajské koalice. O případných koaličních partnerech dnes jednal krajský klub zastupitelů ČSSD a krajský výkonný výbor strany. "Oběma orgánům byly písemně předloženy dokumenty. Došlo však k zásahu do jejich obsahu, což nyní musíme opět projednat se zástupci ostatních politických stran," řekl budoucí hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák. Konkrétnější však být nechtěl.

K dalšímu jednání by mělo dojít už v neděli. Pokud by ani v tento den rozhodnutí o vládnoucí koalici nepadlo, jsou sociální demokraté odhodláni znovu jednat se všemi potencionálními partnery, kteří náleží do krajského zastupitelstva. V zastupitelstvu Zlínského kraje usednou kromě ČSSD i občanští demokraté, kteří obsadí 11 křesel, lidovci jich získali šest, komunisté a Starostové a nezávislí pro Zlínský kraj mají po pěti mandátech.

Sociální demokraté již dříve vyloučili, že půjdou do koalice s komunisty, také se spíše kloní k uzavření dohody se dvěma partnery. Starostové však odmítají širokou koalici s ODS. Lidovci upřednostňují vládu s ODS tak, jak tomu bylo v předchozích dvou volebních období.