Mezi Českou lékařskou komorou a ministerstvem zdravotnictví se rozhořel ostrý spor

Praha - V českém zdravotnictví se rozhořel ostrý konflikt mezi ministerstvem zdravotnictví a Českou lékařskou komorou. Obě strany zaujímají nesmiřitelná stanoviska v tématu regulačních poplatků. Reformy ministerstva označuje ČLK za nebezpečný hazard a nebezpečný experiment s pacienty. Nesmiřitelnost obou stran byla znát i v diskuzi v pořadu Události komentáře, kde se setkali prezident České lékařské komory Milan Kubek a 1. náměstek ministra Marek Šnajdr.

V úvodním projevu na sjezdu České lékařské komory její prezident Milan Kubek kritizoval ministra zdravotnictví Julínka. Komora podle něj zápasí o přežití a ministerstvo ji ignoruje. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek podle Kubeka slíbil, že se ČLK bude podílet na přípravě reformy zdravotnictví. „Bohužel slib nesplnil, jednat s námi odmítá. Naše připomínky k zákonům nejsou zohledňovány, věcné záměry zákonů schválila vláda, aniž vůbec bylo vypořádání našich připomínek,“ vysvětluje Kubek.

Šnajdr s tím ale nesouhlasí: „Velmi živě komunikujeme a tyto výtky nejsou pravdivé,“ dodává s tím, že v novém reformním balíku, který bude prezentován ve středu, je zapracována valná většina připomínek České lékařské komory. Kritiku považuje za politizaci zdravotnictví ve prospěch ČSSD.

Spor by se měl řešit mimo jiné na sjezdu České lékařské komory, který byl zahájen v pátek. Měl by na něm vystoupit právě ministr Julínek, který se bude snažit před lékaři svou koncepci obhájit.