Zubaři s reformou zdravotnictví souhlasí

Plzeň - V Plzni dnes začíná sjezd zubařů. Na programu je reforma zdravotnictví, volba prezidenta České stomatologické komory (ČSK) a diskuse o návrhu samostatného zákona pro stavovskou organizaci zubařů. V hotelu Primavera se do neděle sejdou zástupci zubních lékařů z celé republiky. Ministr Tomáš Julínek (ODS) mezi ně nezavítá, musí ve stejném čase obhajovat reformu na sjezdu České lékařské komory v Praze a navštíví i sjezd České lékárnické komory v Benešově.

Prezident ČSK Jiří Pekárek řekl, že zubaři reformu podporují. Postrádají vymezení standardu a nadstandardu péče, žádají reálné ceny. Chtějí, aby se pacienti více podíleli na financování zubní péče. Děti by měly hrazeno ze zdravotního pojištění co nejvíce péče, včetně prevence. U lidí v produktivním věku by byl vymezen standard hrazený z pojištění, ostatní by platili hotově nebo z připojištění. Prevenci by platila dál pojišťovna.

U seniorů by byl rozsah hrazené péče rozlišen podle věku. Nad určitý ročník narození by měli hrazeno z pojištění o něco více, protože v minulosti neměli péči, jakou by potřebovali. Ti, co vstoupí do důchodu později, už by takové výhody neměli, popsal představu zubařů Pekárek.

Pekárek na přelomu let 1989 a 1990 zakládal Lékařskou komoru stomatologů, od dubna 1990 do září 1991 ji vedl, než byla ze zákona ustavena Česká stomatologická komora, kterou vede už 18 let.