ČSSD bude jednat o přijetí eura a poplatcích v krajských nemocnicích

Praha - ČSSD chce dnes jednat o termínu přijetí eura. Dá se předpokládat, že vedení strany chce prosadit termín 1. ledna 2012. V minulých dnech vedení strany vyzvalo vládu, aby o euru začala vážně diskutovat. V brzkém přijetí eura a přesném stanovení termínu, kdy Česko přijme evropskou měnu, vidí sociální demokracie možnost, jak čelit finanční a hospodářské krizi. Na programu bude mít dnes vedení sociální demokracie také jednání o poplatcích v krajských nemocnicích.

ČSSD vyzvala vládu, aby započala co nejdříve seriózní diskusi o přijetí eura se všemi parlamentními stranami, s odborníky a podnikatelskými kruhy. Uvedla to jako jednu z podmínek svého vstřícného postoje k vládě během českého předsednictví Evropské unii.    

Šéf ČSSD Jiří Paroubek již poslal třinácti budoucím hejtmanům dopis, ve kterém jim doporučil, aby zrušili bez výjimek všechny poplatky v krajských nemocnicích. Některé kraje v čele se sociálně demokratickými hejtmany uvažovaly o zrušení poplatků v krajských nemocnicích pouze pro děti a důchodce, případně plánovaly ponechat poplatky za pobyt v nemocnici. Doporučení by měl ještě potvrdit ústřední výkonný výbor.

Sociální demokracie dnes bude rovněž jednat o kampani k evropským volbám. Jejím cílem bude získat více křesel, než ve volbách minulých. V těch totiž ČSSD propadla, v Evropském parlamentu zasedli jenom dva její poslanci.