Paroubek: Jsme ochotni jednat s vládou o spolupráci během českého předsednictví v EU

Praha - Na dnešním jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD vystoupil předseda strany Jiří Paroubek. Vrátil se k vítězství sociální demokracie ve volbách do Senátu a krajských zastupitelstev. Zdůraznil, že zvolení zastupitelé by měli plnit předvolební sliby ČSSD, a varoval před případnými krajskými koalicemi, ve kterých by se ČSSD spojila s Občanskou demokratickou stranou. Sociální demokracie se dnes také bude rozhodovat, jakou bude hrát roli na politické scéně během českého předsednictví v Evropské unii. Jiří Paroubek v rozhovoru pro ČT uvedl, že jeho strana je připravena jednat s ODS o spolupráci s vládou během předsednictví.

„Nám nejde o žádnou opoziční smlouvu nebo o smlouvu o toleranci. Jsme ochotni debatovat o jednotlivých krocích, které se týkají možné spolupráce v oblasti českého předsednictví. Jsme připraveni jednat s představiteli vlády a ODS,“ uvedl Paroubek.

ČSSD za to bude chtít od vlády něco na oplátku. Především jde sociální demokracii o co nejrychlejší ratifikaci Lisabonské smlouvy. K tomu jsou podle slov předsedy Paroubka připraveni napomoci svými hlasy v parlamentu. Zároveň sociální demokraté chtějí po vládě, aby zahájila diskuse o termínu zavedení eura v ČR.

Vláda by měla zvážit přípravu zákona o přímé volbě prezidenta

Ve svém projevu na jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD se Paroubek ještě vrátil k nedávnám volbám. Zdůraznil, že sociální demokracie vytvořila mimořádně silnou krajskou reprezentaci i reprezentaci v Senátu. Paroubek pak poznamenal, že v dalších volbách se může sociální demokracie stát dokonce nejsilnější stranou v horní komoře parlamentu. To by podle jeho slov mělo vládní stranu stimulovat k jednání o přípravě zákona o přímé volbě prezidenta ČR.

I v případě koalice s ODS je nutné splnění programových priorit

Paroubek poté především varoval před případnými krajskými koalicemi ČSSD s ODS. „To hlavní, co od nás lidé očekávají, je, že jen zcela výjimečně postavíme v krajích koalice s Občanskou demokratickou stranou. A pokud ano, pak v nějaké širší koalici a také s dalšími politickými subjekty a za předpokladu zachování majority ČSSD v krajské radě. I v takovém případě od nás občané očekávají splnění programových priorit,“ prohlásil Paroubek.

Podle předsedy ČSSD se vždy vznik takové koalice musí řádně zdůvodnit. Poznamenal také, že pokud by vzniklo příliš mnoho krajských koalic s ODS, mohlo by to pošramotit obraz ČSSD na české politické scéně, což by se mohlo u dalších voleb projevit poklesem podpory u voličů.

Hašek s Rathem budou v Poslanecké sněmovně chybět

Šéf ČSSD Jiří Paroubek dnes v projevu také nepřímo vyzval poslance své strany Davida Ratha a Michala Haška, kteří se nejspíš brzy stanou hejtmany, aby se vzdali mandátu. Hašek, který by měl vést Jihomoravský kraj, chce opustit sněmovnu na konci roku. Rath již dříve řekl, že se po třech měsících rozhodne. Jednat chce prý ale podle toho, co bude nejlepší pro voliče. 

Paroubek dnes uvedl, že „frontmani parlamentních debat“ budou ve sněmovně chybět. „Především musí vybudovat pozici strany v krajích,“ řekl šéf ČSSD. Hašek spolustraníkům vzápětí řekl, že je připraven do konce roku opustit post předsedy poslaneckého klubu ČSSD a vzdát se i poslaneckého mandátu.