Lékařská komora zvolila viceprezidenta, stal se jím Zdeněk Mrozek

Praha - Po třech letech dohadů má Česká lékařská komora konečně nového viceprezidenta. Delegáti pražského sjezdu jím zvolili anesteziologa Zdeňka Mrozka. O funkci se utkal se dvěma dalšími kandidáty - kardiologem Alešem Hermanem a praktickým lékařem Lubomírem Nečasem. Nečas vypadl již po prvním kole, když mu z 298 přítomných delegátů dalo hlas jen 58.

Mrozek ve třetím kole zabodoval. K vítězství mu sice stačilo jen 150 hlasů, nakonec jich ale dostal 187. Porazil tak dosavadního favorita Hermana, kterému při minulé volbě vítězství uteklo o pouhé dva hlasy. Dnes jich dostal jen 82.

„Jsem docela překvapen, protože proti tak silným kandidátům, jako byl doktor Nečas a doktor Herman je to pro mě veliká čest zvítězit,“ řekl Mrozek České televizi krátce po svém zvolení.

Zásadní problémy komory očima nového viceprezidenta

Ke klíčovým problémům ČLK podle Mrozka patří především její špatný obraz v očích veřejnosti i lékařů, kteří ji často považují za zbytečnou. „Komora jako taková pracuje relativně dobře, ale neumí to prodat a neumí přesně vyjádřit, co chce,“ míní.

Dalším bodem, se kterým se nový viceprezident chce poprat, je malá informovanost mladých lékařů o funkcích komory, a tedy i jejich malý podíl na její činnosti. Na řešení této situace už má i recept. „Byl bych rád, aby se budoucí lékaři o komoře - jako už třeba za první republiky nebo i v ostatních státech - dozvěděli již na vysoké škole a také abychom zatáhli mladé lékaře formou určitého klubu mladých lékařů do činnosti komory,“ popsal Mrozek.

Mrozkovi se nelíbí ani Julínkova reforma

Mrozek má celou řadu výhra nejen k fungování České lékařské komory, ale také k reformě zdravotnictví z pera ministra Tomáše Julínka (ODS). „Myslím si, že reforma by potřebovala hodně zreformovat,“ tvrdí Mrozek nekompromisně. Nesmírně potřebná a zajisté plodná by podle něj byla například diskuse ministerstva s odbornou veřejností. Inspirace by se dala načerpat také v okolních státech.

Velkým otazníkem jsou především poplatky u lékaře. Všichni kandidáti na viceprezidenta komory se dnes shodli na tom, že je ministr nedokázal řádně vysvětlit ani lékařům, natož pacientům. Lepší by podle nich bylo, kdyby s jejich zavedením počkal, až se bude jeho reforma chýlit k konci.

Kritici tvrdí: Ani nový viceprezident změny neprosadí

Zarytí kritici České lékařské komory jsou ale přesvědčeni o tom, že nový viceprezident na fungování organizace samotné ani zdravotnického resortu příliš nezmění. „V jeho moci není změnit to, jak se chová Česká lékařská komora, může k tomu nějak přispět, ale zásadně nezmění nic,“ tvrdí praktický lékař Jan Jelínek.

Na to, aby ukázal, co umí a splnil své sliby, má Zdeněk Mrozek pět let. Přesně po tuto dobu totiž bude působit ve funkci viceprezidenta České lékařské komory. Její prezident Milan Kubek ale věří, že již Mrozkovo zvolení, je signálem toho, že komora funguje správně.