Hejtmani ČSSD budou hledat v krajských rozpočtech finance na zrušení poplatků

Praha - Budoucí hejtmani ČSSD chtějí splnit předvolební slib, že zruší v krajských nemocnicích poplatky. Na to ale budou muset podle šéfa poslaneckého klubu strany Michala Haška hledat finance v rozpočtech krajů na příští rok. Sociální demokraté na to podle odborníků budou potřebovat až miliardu korun ročně. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek navíc varuje, že odpouštění regulačních poplatků v lékárnách krajských nemocnic bude znamenat zdražení léků. Volební lídr středočeské ČSSD David Rath to ale označil za nesmysl. Podle něj se ceny léků nezvýší.

„Naši hejtmani budou hledat prostředky v rozpočtech krajů na placení poplatků,“ řekl dnes Hašek, a to i přesto, že v pohledu na placení poplatků zatím nebyli krajští lídři ČSSD jednotní.

Poplatky ve zdravotnictví

30 korun
u lékaře a za položku na receptu

60 korun
za den v nemocnici

90 korun
za ošetření na pohotovosti

Kompletně chtěli hejtmani za pacienty poplatky hradit ve Středočeském, Jihomoravském a Pardubickém kraji. V Karlovarském, Plzeňském a Olomouckém kraji a na Vysočině by zřejmě nemocní dál platili za pobyt v nemocnici. V Královéhradeckém kraji zase uvažují o tom, že by mohli být od poplatků osvobozeni senioři a děti. Šéf ČSSD Jiří Paroubek ale všem 13 budoucím hejtmanům už poslal dopis s doporučením, aby v krajských nemocnicích zrušili všechny poplatky.

Antimonopolní úřad ale varuje, že pokud chtějí sociální demokraté hradit poplatky, měli by to dělat ve všech zařízeních. Jinak hrozí, že by kraje mohly veřejné peníze používat jen pro své nemocnice. V takovém případě by ale hejtmani potřebovali až pět miliard korun.

Julínek: Odpouštění poplatků v lékárnách znamená zdražování léků

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek dnes ovšem upozornil na to, že odpouštění poplatku v lékárnách krajských nemocnic, které plánuje ČSSD, ve výsledku léky zdraží, protože hodnota poplatku se odečítá od ceny léku. Podle Julínka navíc ČSSD vyvolá kritickou situaci u ostatních lékáren, které budou regulační poplatky nadále vybírat.

Regulační poplatky pro lékárníky představují spíše administrativní zátěž, protože ho odevzdávají zdravotní pojišťovně, potažmo zpět pacientovi formou slevy. „V okamžiku, kdy máme nařízenou povinnou slevu ve výši regulačního poplatku, tak jeho nevýběrem se dostáváme do červených čísel. Protože jsme povinni ho vybrat a přerozdělit zdravotní pojišťovně nebo pacientovi,“ vysvětluje prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

Pokud by se někde poplatek nevybíral a jinde ano, mohlo by to podle Havlíčka znamenat komplikace. „V první fázi to vyvolá přesun účetnictví lékáren do červených čísel. Následně musí přijít změna cenového předpisu, což razantně zvedne spoluúčast pacientů, jejich doplatky, právě z toho důvodu, že výrazná část regulačního poplatku se promítá do slevy z ceny léčivého přípravku,“ podotkl Havlíček.

Rath s tím ale nesouhlasí. „To je věcí majitele lékárny, jakou marži chce mít. Krajský úřad jako zástupce majitele v žádném případě marži zvedat nebude,“ zdůraznil. Podle něj by takový případ nastal, kdyby majitel chtěl vybírat maximální marži. „Ale to nemusí, on může vybírat marži podstatně nižší,“ dodal Rath.

Tomáš Julínek
Zdroj: ČT24