Špidla zřejmě nebude kandidovat za ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu

Praha - Eurokomisař Vladimír Špidla nebude pravděpodobně kandidovat za ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu, které se uskuteční příští rok. Po jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD to oznámil místopředseda Milan Urban. Vladimír Špidla je eurokomisařem od roku 2004.

O případné kandidatuře eurokomisaře Špidly za ČSSD ve volbách do EP Urban řekl: „Uvažovali jsme o tom, ale Vladimír Špidla zatím - a pravděpodobně to bude definitivní - takovou nabídku nepřijímá.“

Sociální demokraté mají v Bruselu zatím jen dva své europoslance - bývalého odborového předáka Richarda Falbra a bývalého mluvčího vlády Libora Roučka. Rádi by ale své pozice posílili. ČSSD by v evropských volbách chtěla podle svého předsedy Jiřího Paroubka získat dvě pětiny hlasů. Dnes na jednání výboru řekl, že podmínkou je ale silná kandidátka a silná volební témata. Mezi ně zařadil například boj s dopady světové finanční krize.

Kandidátku pro evropské volby, stejně jako náklady na kampaň chtějí sociální demokraté schvalovat pravděpodobně 12. prosince.

Rouček i Falbr patří mezi 26 kandidátů, které nominovaly krajské výbory strany. Mezi staronové kandidátů patří například poslankyně Anna Čurdová, místostarostka Kroměříže Olga Sehnalová, šéf karlovarské ČSSD Pavel Poc nebo bývalý náměstek ministra životního prostředí pro zahraničí Tomáš Novotný, kterého podpořily dokonce čtyři regiony.

K nominovaným, mezi nimiž je jen pět žen, patří také bývalý mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil, poslanec Robert Dušek, náměstek ostravského primátora Vojtěchy Mynář. Paroubek navrhl profesory Martina Potůčka a Miloslava Suchánka, šéfa kabinetu předsedy sněmovny a bývalého šéfa úřadu vlády Ivana Přikryla a stínového ministra školství Jiřího Havla.